Ecopinie: Slimme gebouwen, wanneer een flexibele werkplek samengaat met een duurzaam gebouw

Duurzaamheid en talent aantrekken: het worden twee van de belangrijkste zorgen voor bedrijven. Het gebruik van slimme en innovatieve technologieën biedt een win-winsituatie: de aantrekkelijkheid van de werkplek versterken en vervolgstappen nemen om duurzame doelen te bereiken. 

Het concept ‘slimme gebouwen’ is een enorm populaire term geworden met talloze definities. Een slim gebouw zet technologie in om een efficiënt en strikt gecontroleerd gebruik van hulpbronnen mogelijk te maken, en tegelijkertijd een veilige en comfortabele omgeving voor de gebruikers te creëren.

Gebruikers vs. activiteiten

In dit type gebouw wordt technologie niet alleen aangepast aan de gebruiker van het gebouw, maar ook aan de activiteiten die er plaatsvinden. Dat heeft een positief effect op de prestaties van mensen en biedt nieuwe mogelijkheden voor het beheer van het gebouw en de hulpbronnen in het gebouw.

Concreet zorgen slimme innovatieve technieken ervoor dat onderhoud, energiebeheer, verwarming en verlichting worden geoptimaliseerd en dat de ruimte efficiënt wordt gebruikt. Zo dragen intelligente bouwtechnologieën bij aan de totale prestaties van de organisatie.

Inspelen op bezettingsgraad

Kenmerken voor een intelligent gebouw is dat het zuinig en verantwoord energie gebruikt zonder de ervaring van de medewerker aan te tasten. Sinds de COVID-19-pandemie heeft de opkomst van thuiswerken en hybride werken geleid tot een daling van de bezettingsgraad van gebouwen. In traditionele gebouwen zijn onbezette ruimtes niet rendabel en niet duurzaam. Op dit punt kunnen de slimme aanpak en het Internet of Things (IoT) een rol spelen. Sensoren kunnen gegevens over de bezetting en het gebruik van werkplekken in kaart brengen – systematisch, objectief en anoniem. 

Door veranderingen in het gebruik van gebouwen nauwkeurig te meten krijgen we informatie om gebouwen proactief en voorspelbaar te beheren. Met als resultaat dat we dankzij slimme gebouwen het energieverbruik kunnen verlagen, het comfort verhogen, flexibel kunnen inspelen op gebruikersgedrag en de lokale energielevering en -vraag, en kunnen besparen op onderhoudskosten.

Veelbelovende technologie

Vanuit onze ervaring met meerdere intelligente bouwprojecten konden we meten hoe veelbelovend deze technologie is. Zo pasten we met SPIE deze datatechnologie recent toe op een gebouwencomplex van meer dan 20.000 vierkante meter met een theater, een concertzaal en een kunstacademie. De resultaten zijn overtuigend: het energieverbruik is met 16 procent gedaald, de huurders besparen jaarlijks ongeveer 80.000 euro aan energie en het aantal klachten en meldingen is met 65 procent gedaald, waardoor de gebruikerservaring aanzienlijk is verbeterd.

In essentie is dit een technologie die bedrijven de zeldzame kans biedt om slimmere en flexibelere onderhoudsdiensten uit te voeren, de medewerkers-ervaring te verbeteren, een duurzame toekomst te creëren en geld te besparen voor zakelijke activiteiten. De belangstelling voor deze technologieën groeit. Van de aanbesteding tot ontwerp en implementatie, en ook bij de renovatie en verbetering van bestaande gebouwen vragen steeds meer klanten naar digitale oplossingen en bijbehorende datamodellen om gebouwen op een geïntegreerde manier te beheren.

Medewerkers boeien

Het wordt ook steeds belangrijker om op een krappe arbeidsmarkt medewerkers te boeien en te behouden in een aantrekkelijke werkomgeving. IoT is een onderscheidende factor geworden, een bron van toegevoegde waarde voor het werkgeversmerk, omdat de eerste mensen die profiteren van slimme gebouwen hun gebruikers zijn, de mensen die in deze connected gebouwen wonen of werken. Welzijn op het werk is samen met een comfortabele, moderne, interactieve en flexibele werkomgeving een prestatie-stimulator en is dankzij de aangeboden diensten een factor bij het behoud van talent.

Daarnaast ervaren eigenaars van gebouwen een toenemende druk om te voldoen aan de streefwaarden voor vermindering van broeikasgassen en aan wettelijke vereisten. Om dit probleem aan te pakken, kan het energieverbruik op vele manieren worden geoptimaliseerd: betere connectiviteit van gebouwen, goed onderhoud, gebruiksstudies… Zo kunnen niet alleen bedrijfskosten verlaagd worden maar ook de CO2-uitstoot. Een serieus voordeel in de huidige context van torenhoge olieprijzen en een verhoogd risico op gastekorten.

Slimme bouwtechnologieën zorgen er ook voor dat de gebruikers volledig op de hoogte zijn van en de gehele controle hebben over het gebouw, waar en wanneer dan ook. Met een eenvoudige blik op de dashboards weet je precies wat de situatie is en kun je acties genereren om die te beheren. Die transparantie en interactiviteit worden erg gewaardeerd.

Dit is een ingezonden bijdrage van Henk Pronk, Regional director South West Building Solutions bij SPIE Nederland en lid van het Tech FM Committee van de SPIE Groep

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.