Ecopinie: Hoe zonne-energie de uitdagingen van duurzame mobiliteit aangaat

Wagens op zonne-energie hebben veel potentieel. Het idee lijkt eenvoudig maar er komt veel bij kijken. Toch kunnen zonneauto’s onze verwachtingen voor duurzame mobiliteit overstijgen.

Als we het over duurzame mobiliteit hebben, hebben we het vaak over elektrische voertuigen. De sector boomt, dankzij een groeiend publiek bewustzijn. Maar ook het gunstige juridische klimaat speelt hierbij een rol – met het verbod op de verkoop van nieuwe voertuigen met verbrandingsmotor in Europa tegen 2035. In Brussel worden dieselvoertuigen zelfs verboden vanaf 2030, benzineauto’s volgen in 2035. Toch staat de sector voor grote uitdagingen.  

De huidige energiecrisis heeft de markt voor elektrische auto’s nog niet getemperd: de verkoop blijft ook in 2022 stijgen. Voor Belgen zijn de lagere verbruikskosten en het duurzamere alternatief doorslaggevend in hun overstap. 

Uitdagingen van elektrisch rijden

Hoewel elektrische voertuigen een belangrijk aspect vormen in de strijd tegen de opwarming van de aarde, staat de sector nog voor veel uitdagingen op het vlak van infrastructuur. Volgens het laatste ChargeUp-rapport staat België, met 129 elektrische stations per 100.000 inwoners, op de vierde plaats wat beschikbaarheid van elektrische infrastructuur betreft. Ter vergelijking: Nederland telt 699 stations per 100.000 inwoners. 

De Belgische overheid ervaart nog te veel belemmeringen om haar doelstellingen op het vlak van elektrische laadinfrastructuur te bereiken. De laadstations zijn zeer duur en vragen grote budgetten. Het elektriciteitsnet moet al die laadstations kunnen dragen. Bovendien duurt het minstens een jaar van administratieve procedures voordat een particulier een laadpaal kan installeren. 

Maar ook de energiecrisis zorgt ervoor dat opladen meer zal kosten dan tanken. Dit vergroot de bezorgdheid van consumenten, van wie sommigen al aarzelen om op elektrische auto’s over te stappen. Vooral de actieradius en het tekort aan laadinfrastructuur zijn daarbij doorslaggevend, waardoor lange reizen in afgelegen gebieden moeilijk worden.

Op grote schaal

Als het gaat om duurzame mobiliteit, is er één vraag belangrijk: hoe kunnen we onze planeet beschermen en tegelijkertijd mensen de vrijheid bieden om zich te verplaatsen naar waar ze willen, wanneer ze maar willen? Om op grote schaal consumenten aan te trekken en het gebruik van schone wagens te stimuleren, moeten we verder kijken dan hun huidige verwachtingen bij conventioneel rijden. Daarbij hebben wagens op zonne-energie, een concept waarover steeds meer ondernemers en ingenieurs zich buigen, veel potentieel. 

Het idee achter zo’n zonneauto lijkt eenvoudig, maar de uitvoering is dat allesbehalve. Ontwikkelaars moeten met veel parameters rekening houden. Ingenieurs willen een wagen die zo energie-efficiënt en aerodynamisch mogelijk is, om het maximum te halen uit de zonne-energie van de zonnepanelen op het dak. Het resultaat is een voertuig waarvan de batterij continu oplaadt met zonlicht, maar dat bijkomend ook aangesloten kan worden op een elektrisch laadstation.  

lees ook

Lightyear 0, de eerste elektrische auto op zonne-energie, gaat in productie

Technologie in de kinderschoenen

Die ontwikkeling staat niet stil: de eerste auto’s met geïntegreerde zonnepanelen staan op het punt om op onze wegen te rijden. Maar de technologie ervan staat nog in de kinderschoenen. De wagens zijn duur door de onderzoeks-, ontwikkelings- en materiaalkosten. Daardoor zijn ze nog verre van de norm voor het grote publiek. 

Ook op het vlak van gebruiksmogelijkheden is er nog werk aan de winkel: ambitieuze samenwerkingen en wagenparken voor autodelen zullen een deel van de oplossing zijn om deze nieuwe vorm van mobiliteit versneld in te voeren.

Batterij op wielen

Toch kunnen zonneauto’s niet alleen onze verwachtingen voor duurzame mobiliteit invullen: ze kunnen deze zelfs overstijgen. Ze hebben het potentieel om onderdeel te zijn van een oplossing voor bredere actuele problemen, zoals de huidige energiecrisis.

De zonnepanelen waarmee weggebruikers rondrijden, wekken veel energie op. Die energie zouden ze niet alleen kunnen gebruiken om zich te verplaatsen, maar ook om te leveren aan het net, of om persoonlijk te gebruiken voor hun woning of apparaten. Zo heeft de zonneauto het potentieel om een bijkomende energiebron te worden, een ‘batterij op wielen’ als het ware, die ons mee kan helpen naar een groenere planeet.

Een centraal gegeven blijft echter dat de realisatie van elektrische wagens op zonne-energie geen eenmansuitdaging is. Geen enkel bedrijf kan deze maatschappelijke en ecologische verandering alleen leiden. Cruciaal voor fabrikanten van zonneauto’s is de steun van een visionaire gemeenschap, die ook gedreven wordt door vooruitgang en de belofte van duurzame mobiliteit in de toekomst. Dat is de absolute voorwaarde voor verandering. 

Dit is een ingezonden bijdrage van Lex Hoefsloot, CEO van Lightyear.

Disclaimer: Atlas Technologies, verantwoordelijk voor de productie van Lightyear 2, is intussen failliet verklaard.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.