Hybride warmtepomp is enige oplossing om de klimaatdoelen te halen

In de eerste helft van dit jaar zijn op de Belgische markt voor de helft minder warmtepompen verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De oorzaak van deze terugval is een combinatie van misperceptie bij het publiek en gebrek aan een consistent overheidsbeleid. 

Iedereen is ervan overtuigd dat we iets moeten doen om de klimaatproblematiek aan te pakken. Alleen is de vraag of het probleem wel goed wordt aangepakt. Zo heerst de perceptie dat we vooral minder energie moeten verbruiken. Maar de insteek van ons energiebeleid zou moeten zijn om geen CO2 meer uit te stoten. Daarnaast moet het natuurlijk ook haalbaar en betaalbaar blijven, en daar knelt het schoentje.  

Nieuwbouw versus renovatie

We hebben de ambitie om in één sprong van 100 procent fossiele brandstof naar 100 procent elektriciteit te gaan. In de nieuwbouw is dat niet zo moeilijk. Maar in renovatie is het niet realistisch om in één klap van fossiel naar elektrisch te evolueren. Je woning moet eerst zo energie-efficiënt mogelijk gemaakt worden. Dat vraagt dus zware investeringen die de totaalkost van een warmtepomp alleen maar doen oplopen.  

Hybride als oplossing

In een onvoldoende geïsoleerd huis betaal je met een warmtepomp mogelijk een dubbele energiefactuur. Daarom pleiten we om in stappen te werken en een hybride oplossing te promoten. Zo geniet je in het tussenseizoen van de voordelen van een warmtepomp, maar kan je op koude winterdagen nog steeds rekenen op je gasketel. Uit cijfers blijkt dat gasverbruik met een hybride oplossing met 60 tot 70 procent afneemt. Minder CO2-uitstoot dus. 

Een hybride warmtepomp is de oplossing om de klimaatdoelen te halen, maar dan moet de politiek met een duidelijk beleid komen.

Yves Vanpoucke, Business Development Director bij Remeha België

Discrepantie tussen gas- en elektriciteitsprijs

De vraag naar warmtepompen bij de eindklant is helemaal stilgevallen. Daar zit het gebrek aan een consistent beleid wellicht voor iets tussen. Mensen weten niet meer wat ze moeten doen, de installateurs van ketels en warmtepompen evenmin. Er is bovendien een discrepantie tussen de ratio van de prijs voor gas en elektriciteit.  

De gasprijs zou omhoog moeten, terwijl het elektriciteitstarief moet dalen. Alleen is maar de vraag hoe realistisch dit is. Toen de gasprijs naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne plots toenam, moest de overheid al ingrijpen omdat veel mensen hun rekeningen niet konden betalen. 

Duidelijk en consistent politiek beleid

De politiek moet met een duidelijk beleid komen, en liefst niet om de haverklap van koers veranderen. Ook vanuit de sector dienen we de juiste oplossingen aan te reiken en de handvaten te bieden waarmee politici een sterk energiebeleid kunnen uitwerken. Als we op hybride systemen willen inzetten, dan zal de komende regering dit moeten ondersteunen. In een ideaal scenario zal een hybride warmtepomp tegen 2026 de standaardoplossing zijn. En zo een haalbaar en betaalbaar antwoord bieden voor energie in het complexe klimaatvraagstuk.   

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.