ethisch beleggen
(Beeld: ecoTips)

ecoTips BIZZCLUB over ethisch beleggen (is voor iedereen) – 22/10

Op 22 oktober 2018 organiseert ecoTips een infoavond rond ethisch beleggen. We konden daarvoor Siem de Ruijter strikken. Siem is co-auteur van het boek ‘Ethisch beleggen is voor iedereen.’ Hij zal je uitleggen hoe je van start kan gaan, wat de verschillen zijn tussen diverse aanbieders, welke vragen je best stelt aan je adviseur,  hoe je valkuilen kan vermijden, enzoverder. Daarnaast krijg je de kans om op onze infomarkt persoonlijk kennis te maken met diverse aanbieders van ethisch beleggen. Afsluiten doen we met een hapje, een drankje en een aangenaam netwerkmoment. 

Deze Bizzclub richt zich zowel op ervaren als nieuwe beleggers.
In tussentijd kan je alvast 
deze 11 misverstanden over ethisch sparen en beleggen eens bekijken. 

 ⥤
Inschrijven doe je hier.

Gratis boek voor snelle aanmeldingen

Dankzij Lannoo Campus, de uitgever van ‘Ethisch Beleggen is voor Iedereen’, ontvangen de eerste 20 aanmeldingen  het boek van Siem de Ruijter volledig kosteloos. Als dat geen motivatie is om snel in te schrijven.

⥤ Lees hier  onze recensie van ‘Ethisch Beleggen is voor Iedereen’.

Wie is Siem de Ruijter?

Siem de Ruijter is master in de Handelswetenschappen. Hij is verbonden aan UC Leuven-Limburg en doceert al meer dan tien jaar vakken rond beleggen. Eerder werkte Siem als relatiebeheerder beleggen bij Bacob Bank en aan de Hogeschool West-Vlaanderen. In 2011 verscheen van hem het handboek Beleggingsleer, dat hij samen schreef met Jan Van Doorslaer. Hij is coauteur van het boek ‘Ethisch Beleggen is voor iedereen.’

Hier leest u een recente ecopinie van Siem. Daarin vertelt hij over de onbekendheid van duurzaam beleggen.

Infomarkt en experten aan het woord

Naast de infosessie van Siem bieden we je ook de kans om kennis te maken met de aanbieders van ethisch beleggen. Op onze infomarkt kan je persoonlijk vragen stellen aan de experten die dagdagelijks bezig zijn met ethisch beleggen.

Incofin CVSO
Incofin cvso is een Belgisch investeringsfonds met een sociaal oogmerk. Via 50 lokale financiële partners in ontwikkelingslanden steunt het fonds 3,2 miljoen gedreven micro-ondernemers.

Incofin cvso heeft als doel zoveel mogelijk mensen met een laag inkomen te bereiken en te helpen, en de duurzaamheid van projecten te garanderen. Daarom biedt het fonds naast financiering ook technische ondersteuning op maat aan haar financiële partners.

Als je – net als de meer dan 2115 aandeelhouders van Incofin cvso – je schouders mee onder microkredieten zet, geniet je van een financieel én sociaal rendement. Dit kan al vanaf € 130,20. Meer informatie vind je op www.incofincvso.be.

Van Lanschot
Hoe kan u er zeker van zijn dat Van Lanschot verantwoord belegt?


Eenvoudig: door onze transparantie. Dat kunnen we bij hoog en laag beweren, maar dan weet u nog niet veel meer. Daarom zien we die transparantie in ons handelen graag bevestigd door een externe instantie. We zijn dan ook heel trots dat Forum Ethibel voor het 6de jaar op rij Van Lanschot Kempen als verantwoord belegger en als bank met een verantwoord bankbeleid certificeert. Voor ons erg belangrijk, want we zijn overtuigd dat we enkel met een goed beleid kunnen focussen op onze klanten. Voor u essentieel, want u kan er van op aan dat als u bij Van Lanschot belegt, u bankiert bij een verantwoorde private bank.
vdk bank

De keuzes die je vandaag maakt voor je geld bepalen mee hoe de wereld er morgen uitziet. Daarom kiest vdk bank al jaren voluit voor een duurzaam ethische aanpak. We steunen je doorheen je leven, maar kijken tegelijk naar wat goed is voor de wereld rondom jou.

Vdk bank is de no-nonsense bank die kan beantwoorden aan de behoefte van de bewuste meerwaardezoeker met een duurzaam aanbod, fair advies en persoonlijk contact.

Wij focussen ons op wat je écht nodig hebt en nemen de tijd om naar jou te luisteren. Kortom, een bank die weet wat telt: dat je geld veilig wordt beheerd en alleen wordt geïnvesteerd in zaken die jij waardeert. Want in een wereld die draait om rendement, investeren wij voluit in mensen.

Triodos Bank

Geld inzetten voor positieve sociale, ecologische en culturele veranderingen. Dat is onze missie en zo gaan we te werk voor al onze producten en diensten. Bij elk project waar we geld aan uitlenen of bij elk bedrijf dat we onderzoeken voor de beleggingsportefeuilles van de Triodos fondsen of vermogensbeheer, stellen we ons de ethische vraag wat de concrete positieve impact is. En daarbij passen we systematisch onze strikte duurzaamheidscriteria en minimumeisen toe. We communiceren transparant welke bedrijven we financieren: zo weet u als spaarder of belegger heel precies waar uw geld naar toe gaat.

Nagelmackers

Nagelmackers is een bank met een lange traditie, en die koesteren we met veel trots. De familie Nagelmackers is onlosmakelijk verbonden met de opstart van verschillende ondernemingen die zich succesvol ontwikkelden. Pierre, Gérard-Théodore, Georges… Eén familienaam, één devies: geld om geld is nooit een doel op zich geweest. Ze werden gedreven door iets dat veel dieper zit: iets duurzaam creëren dat vooruitgang en welvaart bevordert.

Ook vandaag maakt dat duurzame van weleer nog steeds deel uit van ons DNA. Bij Nagelmackers Private Banking zijn we overtuigd dat geld slechts waardevol wordt wanneer het uw dromen dient en leven verrijkt, maar ook bijdraagt tot vooruitgang en welvaart van de maatschappij.

Voor het beheer van uw vermogen hanteren we een open-architectuur systeem en werken we samen met gespecialiseerde vermogensbeheerders. Daarbij screenen we onze beheerders op tal van criteria en duurzaam investeren maakt daar een essentieel deel van uit.

ETHIBEL

25 jaar geleden vroeg men zich af of financiële producten wel duurzaam moesten zijn. En of duurzaamheid en financieel rendement wel samen konden gaan. Vandaag is de vraag op welke manier en in welke richting we financiële producten willen verduurzamen. Samen met partners uit de financiële sector, de bedrijfswereld en het middenveld, blijft Forum Ethibel stappen zetten om – naast financieel – ook maatschappelijk rendement na te streven.
Als een non-profitorganisatie, met meer dan 25 jaar ervaring op vlak van duurzaam investeren en duurzaam ondernemen, is onze missie drievoudig.
Ten eerste wil Forum Ethibel kennis en expertise ter beschikking stellen zodat consumenten, investeerders maar ook NGO’s en overheden sterker in hun schoenen staan om van duurzaamheid werk te maken. Daarnaast stimuleren en ondersteunen we investeerders om hun beleggingen en spaargelden te verduurzamen en de gewenste keuzes in hun portefeuille door te trekken. Tenslotte controleren we of financiële producten die als ethisch of duurzaam worden bestempeld, dit effectief zijn, opdat de consument correcte informatie krijgt.

BRS Microfinance Coop

Met jouw aandeel investeert BRS Microfinance Coop in microfinancieringsorganisaties in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Zij geven microkredieten aan ondernemende mensen die hiermee een economische activiteit opzetten. Zo creëren zij kansen voor zichzelf en hun familie om een betere toekomst op te bouwen.

BRS vzw biedt al meer dan 25 jaar coaching en vorming aan microfinancieringsinstellingen. Op geregelde tijdstippen gaan BRS-experten op bezoek en bouwen zo de instellingen mee uit tot sterke organisaties. KBC en Cera zijn trotse partners. Jouw aandeel is een verantwoorde sociale investering. Meer info over intekenen via KBC Touch en KBC Mobile vind je  op www.brs.coop. 

 

BNP Paribas Fortis
Bij BNP Paribas Fortis is het engagement voor Corporate Social Responsibility (CSR) en de transformatie naar duurzame beleggingsoplossingen (SRI) één van de belangrijkste strategische prioriteiten. Het CSR-beleid van de bank is hoofdzakelijk gestructureerd rond de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de United Nations.  Ook de beleggingsoplossingen die we aanbieden aan onze cliënten beantwoorden daarom aan de strengste normen op het vlak van Ecologie, Sociaal engagement en Goed bestuur (ESG).  Het bewustzijn en het sentiment rond duurzaam investeren bij het beleggingspubliek neemt bovendien heel sterk toe.  Ook bij BNP Paribas Fortis, want met ondertussen meer dan 11 miljard euro aan belegd vermogen in SRI oplossingen is BNP Paribas Fortis de frontrunner in België.
FairFin
Er komen steeds meer mogelijkheden om geld dat je voor langere tijd kunt missen, direct te investeren in een project of organisatie van jouw keuze. Het kan gaan om projecten met doelstellingen waar je in gelooft, maar ook projecten die dicht in jouw buurt doorgaan en waar je persoonlijk profijt van kunt ondervinden (windmolens, een bioboer, een sociale kruidenier, …). FairFin kent samen met haar Franstalige partner Financité een label toe aan aandelen van coöperaties die onze duurzaamheidsanalyse goed doorstaan. Zo kan u erop vertrouwen dat uw geld écht rechtstreeks bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Morningstar

Morningstar is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat data verzamelt over beleggingsfondsen, ETFs en aandelen. Morningstar ontwikkelt al 30 jaar producten die inzicht geven in beleggingen, voor zowel particuliere als professionele en institutionele beleggers. Met een wereldwijd team reikt de visie van Morningstar over alle continenten: Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië. Onze missie is om hulpmiddelen te ontwikkelen die beleggers helpen om de juiste beslissingen te nemen om hun financiële doelen te bereiken.

In maart 2016 heeft Morningstar een nieuwe beoordelingsmethode op duurzaamheid geïntroduceerd, de Morningstar Sustainability Rating. Die maakt inzichtelijk hoe duurzaam beleggingen zijn en helpt bij de verduurzaming van uw beleggingsportefeuille. Benieuwd naar de Morningstar Sustainability Rating van een bepaald fonds? Bekijk hier hoe het werkt.

Alterfin
Alterfin is een Belgische coöperatie die sinds 1995 in duurzame landbouw en microfinanciering investeert. Via haar 6.000 vennoten, brengt Alterfin een kapitaal bijeen van 60 miljoen euro en financiert ze hiermee 150 partners in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Op die manier bereikt Alterfin rechtstreeks meer dan 100.000 kleine landbouwers en micro-ondernemers. De nadruk wordt gelegd op landelijke gebieden, waar financiële uitsluiting groter is en op vrouwen, die het zwaarst getroffen worden door armoede. Vennoot worden van Alterfin kan al vanaf 62,50 euro.
UC Leuven-Limburg

Praktisch

Kostprijs

Abonnees van ecoTips hebben gratis toegang tot 1 ecoTips Bizzclub per jaar (voor 1 persoon). Dit is inbegrepen in hun abonnement van 65 euro. Voor andere deelnemers bedraagt de deelnamekost 50 euro (60,50 euro incl. btw).

Schrijf 60,5 euro over op ING-rekening IBAN: BE28 3350
3225 9620 met SWIFT / BIC: BBRUBEBB met vermelding ‘ecoTips Bizzclub 22/10 ‘ en je naam.

Meer Bizzclubs

Op 27 september organiseren we een Bizzclub met bezoek aan een saneringswerf. ⥤
Lees er hier meer over.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.