kunststof folie vervangen
(Foto: ecoTips)

ecoTips magazine niet meer verzonden in kunststof folie

Je hebt het misschien nog niet gemerkt maar ecoTips wordt niet langer verstuurd in een kunststof folie. Ook wij evalueren immers regelmatig op welke vlakken we duurzamer kunnen worden. Die folie was al langer een twistpunt.

We wilden niet overschakelen op biodegradeerbare folie omdat deze in de praktijk zelden op een correcte manier verwerkt wordt. Gooi je deze bij de andere kunststof verpakkingen, dan verstoort deze het recyclageproces van die reststroom. Gooi je hem op de composthoop (als je er al één zou hebben aan je bedrijf) dan composteert deze meestal niet omdat dit materiaal nood heeft aan composteringsprocessen in een professionele installatie, met de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en bewerkingshandelingen.

Uiteindelijk gingen we voor de afschaffing van de verpakking. Dat heeft gevolgen, niet in het minst voor de mooie coverillustratie van Kristof Devos, die nu ontsierd wordt door het adresetiket. Bij hevige regenval kunnen we ook niet langer garanderen dat het magazine ongeschonden uit de brievenbus komt.

Maar we vonden dit toch het proberen waard. We sparen er immers jaarlijks toch een behoorlijk aantal kilo’s plastic mee uit.

De cover kan je nog altijd in al zijn glorie bewonderen op ecotips.org. De artikels zijn op de site voor abonnees ook integraal te lezen. Wist je trouwens dat er online veel meer artikels verschijnen dan enkel diegene die je in het magazine leest? Met een login kan je ze allemaal van voor tot achter lezen.

Neem een abonnement of probeer eerst even via een proefabonnement.

Waarom dan toch nog op papier?

Regelmatig suggereren lezers ons dat we ook het papieren tijdschrift zouden kunnen afschaffen. Dat doen we momenteel niet en daar is een duidelijke reden voor. Heel wat lezers lezen nu eenmaal anders op een scherm dan op papier. Ze nemen de tijd om een lang artikel in een gedrukt magazine te lezen en zullen online eerder screenen. In bedrijven worden magazines ook door meerdere mensen gelezen terwijl de login voor de website aan één e-mailadres gekoppeld is. Men vergeet wel eens dat online publicaties ook een CO2-voetafdruk hebben. Die sparen we natuurlijk niet uit omdat ecoTips zowel op papier als digitaal verschijnt.

Vermits we zo veel mogelijk mensen willen inspireren over duurzaam ondernemen, houden we toch zowel de digitale als de papieren versie in gebruik. 

Jij als lezer kiest zelf op welke manier je ecoTips het liefste leest.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.