Een op vier werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper thuis op

Uit een analyse van laadpalenbeheerder MobilityPlus blijkt dat 26 procent van de werknemers met een elektrische bedrijfswagen hun thuislaadstation nauwelijks gebruikt. Financiële onzekerheid rond thuisladen speelt daarbij een grote rol.

Thuisladen daalt ondanks aanwezige infrastructuur

Hoewel veel werkgevers bij een elektrische bedrijfswagen ook een laadpunt thuis installeren, blijkt uit data van MobilityPlus dat een kwart van die laadpunten minder dan drie keer per maand gebruikt wordt. Daarnaast daalt het gemiddeld verbruik aan de thuislaadpaal: van 330 kWh in januari naar iets meer dan 280 kWh in maart 2025.

MobilityPlus beheert in België bijna 25.000 laadpunten, waarvan ongeveer de helft zich op bedrijventerreinen bevindt en de andere helft bij werknemers thuis. Co-CEO Kris Pensaert noemt de verminderde activiteit aan thuislaadstations opvallend, maar niet onverwacht. Volgens hem voelen veel werknemers zich ongemakkelijk bij het thuis opladen van hun bedrijfswagen, uit vrees voor de impact op hun energiefactuur.

De invoering van het capaciteitstarief, dat gebruikers op piekverbruik afrekent, versterkt die bezorgdheid. Daarnaast speelt ook het gewijzigde systeem voor terugbetaling van laadkosten een rol. Sinds begin 2025 geldt een nieuwe fiscale regeling waarbij bedrijven in principe de reële laadkosten moeten vergoeden. Omdat dit administratief complex is, kiezen de meeste werkgevers voor een forfaitaire terugbetaling op basis van gemiddelde elektriciteitsprijzen. Die forfaitaire vergoeding ligt echter lager dan eerdere inschattingen, waardoor thuisladen minder aantrekkelijk lijkt voor werknemers.

Werknemers kiezen vaker voor publieke laadpalen

Als gevolg wijken werknemers steeds vaker uit naar publieke laadpalen, ondanks het hogere tarief. Voor werkgevers is dat nadelig: publiek laden kost gemiddeld dubbel zoveel als laden thuis. MobilityPlus benadrukt dat thuisladen – indien goed georganiseerd – de voordeligste oplossing blijft voor beide partijen.

Volgens Pensaert is er nood aan meer duidelijkheid en eenvoud in het terugbetalingssysteem om thuisladen opnieuw aantrekkelijker te maken. Intussen groeit de uitdaging voor bedrijven om hun laadbeleid af te stemmen op zowel fiscale regels als het gedrag van werknemers.

lees ook

Wordt terugbetalen van thuisladen belastingvrij?

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.