synhelion and swiss ceos
Bron: Synhelion

Eerste vliegtuig op zonnekerosine is bijna klaar voor vertrek

Als we luchtvaartmaatschappij SWISS mogen geloven, zal volgend jaar het eerste klimaatneutrale vliegtuig de lucht in gaan. Dit vliegtuig op zonnebrandstof komt voort uit een samenwerking tussen SWISS (Lufthansa group) en brandstofontwikkelaar Synhelion, een spin-off van de technische universiteit ETH Zurich. 

Synhelion ontwikkelt brandstof voor de luchtvaart op basis van zonnekracht. Met geconcentreerd zonlicht wordt syngas geproduceerd. Dit product wordt op zijn beurt via industriële processen tot duurzame zonnekerosine gesynthetiseerd. 

Volgens Synhelion sluit deze zonnebrandstof de koolstofcyclus. Bij verbranding komt er evenveel CO2 vrij als er bij de productie is opgeslagen. Daarom kan de nieuwe brandstof een belangrijke bijdrage leveren aan het koolstofvrij maken van het luchtvervoer, concludeert Synhelion. 

Synhelion gaat dit jaar ‘s werelds eerste faciliteit voor de productie van zonnebrandstof bouwen in Jülich (Duitsland). SWISS wordt de eerste klant van het bedrijf die deze zonnebrandstof vanaf 2023 gaat gebruiken. Als onderdeel van de huidige samenwerking ondersteunen SWISS en de Lufthansa Group ook een geplande productiefaciliteit van Synhelion in Spanje. 

Economisch en ecologisch levensvatbare oplossing

“Onze samenwerking is gebaseerd op een gemeenschappelijke visie om klimaatneutraal vliegtuigverkeer mogelijk te maken”, zegt SWISS CEO Dieter Vranckx over de samenwerking met Synhelion. “We geloven in een geglobaliseerde wereld die verbonden is via klimaatneutrale mobiliteit”, vult medeoprichter en CEO van Synhelion Philipp Furler aan. 

Volgens Furler vormt de nieuwe generatie koolstofneutrale kerosine op basis van zonnekracht een economisch en ecologisch levensvatbaar alternatief voor fossiele brandstoffen. Verder benadrukt Furler dat de samenwerking met SWISS en Lufthansa in dat de luchtvaartsector grote interesse toont in het gebruik van sonnekerosine.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.