coradia waterstoftrein van alstom

Eerste waterstoftrein voor passagiers rijdt in Duitsland

‘s Werelds eerste waterstoftrein is een feit. De passagierstrein – de ‘Coradia iLint’ van Alstom – rijdt op een regionaal traject in het Duitse Nedersaksen. De trein stoot alleen stoom en gecondenseerd water uit, rijdt stil en haalt een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur.

Ondanks talrijke elektrificatieprojecten in verschillende landen, blijft een aanzienlijk deel van het Europese spoorwegnet op lange termijn nog altijd niet-geëlektrificeerd. In veel landen is het aantal dieseltreinen dat in omloop is nog altijd hoog, met bijvoorbeeld meer dan 4.000 exemplaren in Duitsland. Daar komt nu verandering in met de waterstoftrein ‘Coradia iLint’.

De ‘Coradia iLint’ is ‘s werelds eerste passagierstrein die rijdt op een waterstof-brandstofcel die elektrische energie opwekt om de trein voort te stuwen. De trein is volledig emissievrij, stil en stoot alleen waterdamp en condens uit. Het voertuig is speciaal ontwikkeld voor niet-geëlektrificeerde spoorweglijnen en maakt duurzaam treinvervoer mogelijk met behoud van hoge prestaties. Op het spoornetwerk in Nedersaksen rijdt de trein met snelheden van 80 tot 120 kilometer per uur, met een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur. Het gebruik van waterstof als brandstof voor treinen vermindert de belasting van het milieu merkbaar, aangezien een kilogram waterstof ongeveer 4,5 liter dieselbrandstof vervangt.

Duizend kilometer

Op het traject tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude gaan 14 regionale Alstom-treinen op waterstof rijden, ter vervanging van 15 dieseltreinen. Ze worden dagelijks en de klok rond bijgetankt aan het waterstoftankstation van gas- en ingenieursbureau Linde, dat partner is van het project. Dankzij een actieradius van 1.000 kilometer kunnen de Alstom-treinstellen van het model ‘Coradia iLint’ de hele dag emissievrij rijden op slechts één tank waterstof.

De 14 treinen met brandstofcelaandrijving zijn eigendom van Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG). LNVG was al in 2012 op zoek naar alternatieven voor dieseltreinen en gaf daarmee een impuls aan de ontwikkeling van de treinen in Duitsland. Andere projectpartners zijn spoorweg- en transportbedrijf Elbe-Weser en, zoals reeds vermeld, gas- en ingenieursbureau Linde. De federale overheid draagt ​​8,4 miljoen euro bij in de kosten van de voertuigen en 4,3 miljoen euro in de kosten van het tankstation.

Vier projecten

Alstom heeft momenteel vier contracten voor regionale treinen met waterstofbrandstofcellen. Twee in Duitsland: voor 14 ‘Coradia iLint’-treinen in de regio Nedersaksen en voor 27 ‘Coradia iLint’-treinen in het grootstedelijk gebied van Frankfurt. Het derde contract komt uit Italië, waar Alstom 6 ‘Coradia Stream’-waterstoftreinen bouwt in de regio Lombardije – met de optie voor nog eens 8. Het vierde contract is voor Frankrijk, voor 12 Coradia polyvalente waterstoftreinen verspreid over vier Franse regio’s. Verder is de ‘Coradia iLint’ succesvol getest in onder meer Oostenrijk, Nederland, Polen en Zweden.

De ‘Coradia iLint’ won overigens de German Sustainability Design Award 2022.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.