Elektriciteitsnet in onbalans: nood aan (meer) flexibiliteit  

Hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie zijn een belangrijke stap in de energietransitie, maar zijn vandaag nog moeilijk stuurbaar. Hoe ziet het elektriciteitsnet in balans eruit? 

Energievoorziening is al jarenlang de hoeksteen van onze samenleving. Tot op heden wist de energiesector zich aan te passen aan de stijgende dorst naar energie. Hierbij steunt de sector op een opslag van primaire grondstoffen zoals olie en gas. “Die grondstoffen kunnen op het juiste moment flexibel omgezet worden naar energie in diverse vormen: warmte, stoom of elektriciteit”, weet Frederik Loeckx, General Director bij Flux50. 

De verbranding van deze primaire stoffen gaat echter gepaard met een grote CO2-uitstoot. Daarom steunt de industrie steeds meer op elektrificatie voor een groenere en duurzame samenleving. “Alleen zijn deze hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie, minder of beperkt stuurbaar”, stelt Patrick Devos, Business Development Manager bij Flux50. De capaciteit van deze hernieuwbare energiebronnen leidt bijgevolg tot piek-productiecijfers en een onbalans in het elektriciteitsnet. 

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.