Elektrische helikopter maakt historische vlucht 

De volledige elektrische helikopter e-R44 van Tier 1 Engineering en Lung Biotechnology legde met succes een vlucht van zo’n 39 kilometer af. Het gaat om de eerste volledig elektrische helikoptervlucht tussen twee vliegvelden.

De afstand komt overeen met de afstand die de eerste commerciële helikoptervlucht in 1947 aflegde over het Kanaal. De vlucht kwam tot stand met goedkeuring van de Federal Aviation Administration (FAA), de administratie van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten

De e-R44 gebruikt een nieuwe quick-swap-technologie voor zijn batterijpakketten. Zo worden retourvluchten mogelijk zonder te moeten wachten op een oplading. Een batterij verwisselen duurt zo’n 15 minuten, een volledige herlading neemt een uur in beslag. De bedoeling is om op termijn met behulp van nieuwere energiecellen het vliegbereik uit te breiden tot honderden kilometers.

Orgaantransport

De elektrische R44 zal ingezet worden om organen te leveren voor transplantaties. Die leveringen kunnen zo koolstofvrij gebeuren. Martine Rothblatt, CEO van moederbedrijf United Therapeutics Corporation: “Het is mogelijk om het leven van patiënten te redden en tegelijkertijd een leefbare planeet te garanderen. De historische interstedelijke elektrische helikoptervlucht van vandaag laat zien dat veel afstanden voor orgaantransport haalbaar zijn met de elektrische vliegtechnologie van vandaag.”

Voor lange afstanden naar luchthavens wil United Therapeutics elektrische vliegtuigen gebruiken voor haar vluchten met transplanteerbare organen. Voor kortere trips zoals tussen luchthavens en transplantatieziekenhuizen gaat het bedrijf elektrische helikopters en eVTOLs – Electric Vertical Take off and Landing – inzetten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.