Elia organiseert eerste Academic Board in samenwerking met Belgische universiteiten

Elia, beheerder van het hoogspanningsnet in België, organiseerde haar eerste Belgische Academic Board. Dat nieuwe samenwerkingsplatform met de academische gemeenschap focust op de toekomstige uitdagingen en vraagstukken van de Belgische energiesector.

De werkgroep wil in de eerste plaats onderwerpen behandelen met een rechtstreekse impact op de industrie en de eindgebruikers: academisch onderzoek naar een groene en digitale energietoekomst versnellen en de juiste vaardigheden ontwikkelen om toekomstige uitdagingen aan te gaan.

Markt en netstabiliteit

21 professoren en onderzoekers uit verschillende regio’s van het land woonden de eerste Academic Board bij. De deelnemers kwamen uit verschillende disciplines, van elektrische energietechniek en energie-economie tot sociologie, informatietechnologie en mariene biologie.

Tijdens deze bijeenkomst stonden twee onderwerpen centraal: structurele hervormingen van de Europese elektriciteitsmarkten en de netstabiliteit. Het ging onder meer over consumentengedrag en hoe de energievraag kan wijzigen. Daarnaast ging er ook aandacht naar beveiligingsbedreigingen en de gezondheid van het energiesysteem.

Projecten

De uitdagingen die tijdens de besprekingen naar voren kwamen, worden in het komende jaar omgezet in projecten. Elia Group wil haar samenwerking met de Belgische universiteiten verder versterken en zo een concreet academisch ecosysteem in de energiesector uitbouwen en faciliteren

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.