Bent u zeker dat uw bedrijf in orde is met de energiewetgeving?

De afgelopen jaren werd de wetgeving rond energiebesparing in de 3 gewesten van België vaak aangepast. Moet uw onderneming binnenkort een energieaudit laten uitvoeren of vernieuwen? En zo ja, tegen wanneer? Bent u het overzicht ondertussen kwijt? Michaël Deneve van Denercon zet de richtlijnen voor u op een rij.

Energieaudit voor grote ondernemingen

De Europese richtlijn 2012/27/EU omtrent energie-efficiëntie bepaalt dat alle grote bedrijven een energieaudit moeten laten uitvoeren. Deze audit moet om de vier jaar geactualiseerd worden met een nieuwe audit. Dit geldt in alle gewesten van het land. De maatregel kadert in het Europese streefdoel om de energie-efficiëntie in de EU tegen 2020 met 20% te verhogen en het energieverbruik los te koppelen van de groei.

Enkele energietips

  • Sluimerverbruiken kunnen verminderd worden, doe een rondgang in uw bedrijf
  • In veel bedrijven is er een belangrijk besparingspotentieel op persluchtverbruik (bijv. verlagen werkdruk), koelinstallaties (bijv. optimalisatie regeling) en verwarmingsinstallaties (bijv. isolatie)
  • Zorg voor een goede monitoring (‘Meten is weten’)
  • Ontwikkel een energiebeheer en sensibilisering naar het personeel (bijv. opstellen van flyer, tips) toe

Het volledige artikel is enkel toegankelijk voor ecoTips abonnees.

Abonneer je nu op ecoTips zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste trends in duurzaam ondernemen. 2020 is trouwens een feestjaar want de 25ste jaargang!

 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.