Energie besparen met minimaal budget

Bedrijven kunnen energie besparen met minimaal budget

Speeddate met Minister Bart Tommelein in Hogeschool PXL

Vlaanderen springt te kwistig om met energie en behoort – met een slechter rapport dan China en de VS – zelfs tot de top vijf van regio’s met een grote ecologische voetafdruk. Gelukkig kunnen we nog flink wat besparen door het energieverbruik van ons verouderd patrimonium aan te pakken.

 

ESCO’s helpen besparen

Met de hulp van ESCO’s (Energy Saving Companies) kunnen bedrijven en organisaties hun energieverbruik verminderen zonder aan comfort in te boeten. ESCO’s implementeren en financieren energiebesparende projecten in het patrimonium: isoleren van gebouwen, afstellen van verwarmings- en koelinstallaties en installeren van energiezuinige verlichting en energiebeheersystemen. Klanten kunnen deze investeringen afbetalen door de gerealiseerde besparing op hun energiefactuur.

In ecoTips ‘ecoFinance’ van april las je meer over ESCO’s en andere financieringsmogelijkheden voor duurzame investeringen.

 

Tijdens de eerste Vlaamse ESCO-speeddating aan Hogeschool PXL op 6 september schetste Vlaams minister van energie Bart Tommelein de Vlaamse beleidscontext en zoomde Herman Reynders, gouverneur van de provincie Limburg, in op de uitdaging waar Limburgse lokale besturen, bedrijven en eigenaars van (verouderde) gebouwen voor staan. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove lichtte de realisatie binnen het Limburg ESCO2020-verhaal Limburg Klimaatneutraal toe.

 

Energy Quickscans

Ben Lambrechts, algemeen directeur en Dave Hendriks, directeur facilitair beheer: “Met Energy Quickscans binnen al onze gebouwen moeten we komen tot een investeringsprogramma over 15 of 20 jaar, met als doel de bestaande gebouwen en installaties van Hogeschool PXL adequaat te renoveren. De voorgestelde investeringen moeten leiden tot een hogere energie-efficiëntie. Hierdoor kunnen de investeringen gefinancierd worden met de besparingen in de energiekost. Een win-win voor zowel Hogeschool PXL als onze maatschappij inclusief het milieu.”

 

Preach what you teach

Hogeschool PXL heeft als onderwijs- en onderzoeksinstelling veel aandacht voor energie-efficiëntie, met tal van projecten en een postgraduaat Energy Efficiency Services (EES) gericht op milieuzorg en energiebesparingen.

 

datum: 07-09-2016
bron: PXL

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.