Eindelijk een premie voor thuisbatterijen

De Vlaamse regering keurde recent een premie voor thuisbatterijen goed. Daarmee kan je opgewekte energie die je niet onmiddellijk verbruikt, opslaan voor later. Tegelijk zorgt zo’n batterij ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt. 

Zelf stroom opslagen

Energie van zonnepanelen die je niet meteen gebruikt, wordt op dit moment op het net gezet. Daarvoor betalen zonnepaneleneigenaars een prosumententarief. Maar met behulp van een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer zelf gebruiken, wanneer hen dat het beste uitkomt.

Vlaams minister van Energie: “Slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie. Met een premie willen we eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen.”

8 kW, 8000 euro

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Maar de prijzen om er eentje aan te schaffen liggen nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement: voor de zwaarste thuisbatterij betalen consumenten al gauw 8.000 euro.

Met behulp van een premie voor thuisbatterijen wil de overheid de productie van groene stroom interessanter maken. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. De premie zal ten vroegste vaaf 1 augustus beschikbaar zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving. Het project loopt tot eind 2020. 

Digitale meter

Om een batterij goed te kunnen benutten is het van belang dat ze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter  – die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert – een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter start op 1 juli, maar wie nog niet meteen aan de beurt komt en toch al een premie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.  

De subsidie is bovendien alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur. 

Tekst: persdienst Lydia Peeters
Foto: Ulleo

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.