Wil je weten hoeveel zonnepanelen en windturbines je gemeente, je provincie of heel Vlaanderen telt? Dan kan je dat vanaf nu eenvoudig opzoeken via de . Daarnaast vind je er ook informatie over de energiecoöperaties die actief zijn in je omgeving. De energiekaart moet bedrijven, organisaties en gezinnen aansporen om te investeren in groene energie.
Detailinformatie over groene energie in Vlaanderen
Waar we op het einde van 2018 in Vlaanderen exact stonden op vlak van groene energie is nog niet helemaal duidelijk. We wachten nog op de definitieve cijfers van de netbeheerders. Wel waren er minstens 365.744 Vlaamse daken van zonnepanelen voorzien, goed voor een vermogen van 2.759 MW. Er staan ook ten minste 528 windturbines op het vasteland in Vlaanderen (1.208 MW). Wie daarover meer gedetailleerde informatie wenst, kan die vanaf nu vinden op de gloednieuwe . Je vindt er de meest recente gevalideerde cijfers over groene energie in Vlaanderen en ook de gemeenterapporten kan je er raadplegen.
Aansporing om te investeren in groene energie
De Energiekaart werd ontwikkeld door het . Lydia Peeters, minister van Energie, is alvast tevreden: “Met de Energiekaart kan iedereen zien in welke gemeenten en provincies we het meest of (voorlopig nog) het minst investeren in windturbines en zonnepanelen. Ik roep overheden, bedrijven en gezinnen dan ook op om hun verantwoordelijkheid te nemen en lokaal te investeren in groene energie. Door er samen voor te gaan, krijgen we ook de afwachtende groep mee.”
Competitie
Omdat de cijfers van 2018 nog niet volledig zijn, is voorlopig niet duidelijk welke gemeentes, steden en provincies de beste leerlingen uit de klas zijn. Maar het lijkt er voorlopig wel op dat de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen de leiding nemen. Op gemeentelijk vlak maken vooral Lo-Reninge, Ardooie, Olen en Zele indruk. Iedereen kan met de Energiekaart maandelijks de rangschikkingen opvolgen. “Wat onderlinge competitie kan onze energieomslag alleen versnellen. In de lente maken we dan de officiële cijfers bekend”, aldus minister Peeters.
Energiecoöperaties
De minister greep de lancering ook aan om het belang van energiecoöperaties te benadrukken. Peeters: “Mensen die zelf niet in de mogelijkheid zijn om zonnepanelen te leggen, kunnen zo toch hun steentje bijdragen aan het milieu. Ook het rendement van een mede-investering in een zonnepark of windturbine kan voor hen interessant zijn. Door de coöperaties mee te nemen in deze tool, zetten we het bestaan van dergelijke projecten in de verf. We rekenen hier wel op de organisaties zelf om hun initiatieven aan het te melden, zodat ze kunnen meegenomen worden op de site.”
Uitbreiding in de toekomst
In de toekomst wordt de Energiekaart uitgebreid met o.a. cijfers over de energiezuinigheid van ons gebouwenpark, een overzicht van de lokale Energiehuizen, premie-info, enzovoort. Kortom, alle energie-informatie vind je binnenkort op één centrale plek.
Stroomvoorspeller
Enkele maanden geleden publiceerden we trouwens een
over een gelijkaardig initiatief van het Vlaams Energieagentschap: de vind je sinds eind 2018 voorspellingen en waarnemingen van de opbrengst van de zonnepanelen en onshore windmolens in je gemeente, provincie en heel Vlaanderen. “Per uur en per dag, tot op het niveau van je gemeente, kan je volgen wat zon en wind ons opleveren” aldus Bart Tommelein vorig najaar. Dat was een primeur in Europa.Zoiets is belangrijk voor het draagvlak, vulde Tommelein aan: “We willen echter niet alleen sensibiliseren maar ook activeren: de voorspellingen kunnen elektriciteitsverbruikers stimuleren om op de meest productieve uren van de dag hun machines aan te zetten (zoals was-, droog- en vaatwasmachine) of elektrische voertuigen en op termijn hun thuisbatterij op te laden.”
Bron: Persdienst Lydia Peeters | Persdienst Bart Tommelein
Foto’s: VAE