Schrijf je in voor (een van) de twee studiedagen Energiedelen en Energiegemeenschappen!

Op 22 september in Genk en 13 oktober in Gent organiseren COGEN, Flux50, ODE, VITO, Energyville en Techlink samen twee studiedagen rond de actuele thema’s energiedelen en lokale energiegemeenschappen. De studiedagen zullen ook via live streaming te volgen zijn. Via de link onderaan dit artikel, kan je je inschrijven.
(Deze studiedagen zijn voorbij)

Lokale productie, distributie en verbruik van energie zijn essentieel voor het realiseren van de energietransitie. Om het lokale niveau ten volle tot ontplooiing te laten komen en in het systeem te integreren, werd door de Europese Commissie in het Clean energy for all Eurepeans package een aanzet gegeven om concepten als energiedelen en lokale energiegemeenschappen of LEC’s (afkorting van Local Energy Communities, red.) mogelijk te maken. Op basis daarvan zijn de nationale en regionale overheden momenteel bezig de lacunes in hun energieregelgeving op te vullen waardoor het energiedelen en de energiegemeenschappen concreet kunnen worden uitgewerkt en toegepast.

Ook al is de fysische weg die een elektron aflegt heel eenvoudig, de uitdagingen rond de regels die de toewijzing van dit elektron bepalen, zijn dat niet. Hetzelfde geldt voor warmte. Om na te gaan hoe concepten als energiedelen en lokale energiegemeenschappen het meest opportuun kunnen worden uitgewerkt, hebben COGEN, VITO/Energyville, Flux50, ODE en Techlink de krachten gebundeld. Op 22 september organiseren ze samen een studiedag Energiedelen en Energiegemeenschappen op een toepasselijke locatie, Thor in Genk. Op 13 oktober volgt een bijkomende studiedag in Gent. Beide studiedagen hebben door de corona-maatregelen een beperkt aantal fysieke plaatsen, respectievelijk 80 en 70, maar zullen wel intregraal live te volgen zijn via streaming. Op beide studiedagen zullen grotendeels dezelfde onderwerpen worden behandeld, maar de sprekers en de invalshoek kunnen verschillen. Ook de twee dagen volgen, kan dus interessant zijn. Beide programma’s en de prijzen raadplegen en ook inschrijven kan via deze link.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.