Op de plassen van het zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel zal binnenkort een drijvend zonnepanelenveld van vijf hectare aangelegd worden. De Vlaamse overheid geeft dit project een duwtje in de rug met een investeringsbudget van maximaal 2 miljoen euro.
Innovatief
Floating PV NV zal vijf hectare drijvende zonnepanelen bouwen op de plassen van het zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel. Het gaat om zonnepanelen die verschillende innovatieve technieken integreren:
- zonnetracking (waardoor de panelen meedraaien met de zon)
- een zich aanpassende hellingshoek
- dubbelzijdige zonnepanelen
- actieve koeling
Innovatiesteun
De hoge innovatiegraad van het project zorgde ervoor dat Floating PV een mooie bijdrage ontvangt vanuit het fonds voor de ondersteuning van innovatieve hernieuwbare energieprojecten. De investeringssteun in dit geval bedraagt 25 procent van de in aanmerking komende kosten. Concreet gaat het om maximaal 2.046.452 euro.
Testcase
Drijvende zonnepanelen zijn een nieuwigheid in Vlaanderen. “Als Vlaamse overheid steunen wij graag nieuwe technologieën tot ze marktrijp zijn. Dit project met drijvende zonnepanelen combineert een aantal vernieuwingen die wij graag uitgetest zien”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “We verwachten een hoger rendement omdat de panelen kunnen meedraaien met de zon en omdat ze langs beide zijden zonnecellen hebben.”
China
Wereldwijd zijn drijvende zonnevelden aan een snelle opmars bezig. Argumenten voor dergelijke systemen zijn er genoeg. Ons aardoppervlak bestaat voor bijna 71% uit water. Met drijvende installaties besparen we op de schaarse landruimte. Bovendien koelt het water de elektronica in de zonnepanelen af.
Meerdere landen sprongen ondertussen op de boot, maar het grootste drijvende zonneplatform vind je sinds 2017 in China (Anhui). Met Het 160.000 zonnepanelen, kan het zo’n 40 megawatt aan elektriciteit opwekken en 15.000 gezinnen bedienen.