Op 29 november 2018 stelde , Vlaams Minister van Energie, de voor. Via de applicatie kan je sinds dit najaar zien hoeveel energie onze zonnepanelen en windmolens op land produceren én hoeveel ze morgen zullen opbrengen. De applicatie werd ontwikkeld door het in samenwerking met
Europese primeur
Hoeveel groene stroom kunnen we van onze zonnepanelen en windmolens verwachten met dit weer? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we? Wordt vandaag of morgen een topdag? De Stroomvoorspeller weet het antwoord op al die vragen. Voor het eerst bestaat er met de Stroomvoorspeller een instrument dat niet alleen realtime groenestroomproductiedata ter beschikking stelt, maar ook voorspellingen tot op gemeentelijk niveau doet. “Per uur en per dag, tot op het niveau van je gemeente, kan je volgen wat zon en wind ons opleveren” aldus Bart Tommelein. Dat is een primeur in Europa.
Zon, wind en groene stroom
De Stroomvoorspeller koppelt gegevens van zonnepanelen en onshore windmolens aan weersinformatie. Zo schat hij in hoeveel stroom de zon en wind voor ons produceren. En hoeveel we in de nabije toekomst kunnen verwachten. Net zoals bij een klassiek weerbericht geeft de stroomvoorspeller bovendien ook actuele waarnemingen weer en bevat de applicatie historische data.
Bart Tommelein: “Met de Stroomvoorspeller laten we onderbouwd en transparant zien wat zon en wind betekenen voor ons energiesysteem. Dat is belangrijk voor het draagvlak. We willen echter niet alleen sensibiliseren maar ook activeren: de voorspellingen kunnen elektriciteitsverbruikers stimuleren om op de meest productieve uren van de dag hun machines aan te zetten (zoals was-, droog- en vaatwasmachine) of elektrische voertuigen en op termijn hun thuisbatterij op te laden.”
Groene energie in Vlaanderen
Het aandeel zonne-energie en windenergie wordt steeds belangrijker in onze elektriciteitsproductie. Omdat er elke maand zonnepanelen en windmolens bijkomen, is de stroomvoorspeller een graadmeter voor de energietransitie in Vlaanderen. “Vorig jaar zorgden onze eigen zonnepanelen en windturbines voor ongeveer 7,5% van alle elektriciteit die we in Vlaanderen nodig hebben. Het duurt echter minstens een half jaar vooraleer alle cijfers over onze groene energie verzameld en verwerkt zijn. De Stroomvoorspeller helpt ons korter op de bal spelen door sneller in te schatten hoe we er ondertussen voor staan”, legt Bart Tommelein uit. “Uit de data blijkt dat we ondertussen de 9% overstijgen en het jaar is nog niet om. We zien ook dat onze zonnepanelen eind september al meer zonnestroom leverden dan in heel 2017.”
We krijgen bovendien zicht op hoeveel stroom er per dag en per gemeente verwacht wordt. “Dat we meteen kunnen afleiden welke gemeenten het voortouw nemen in onze energietransitie, is meer dan welkom. Wat onderlinge competitie kan onze energieomslag alleen versnellen”, besluit de energieminister.
Volg voortaan de voorspellingen en waarnemingen van de opbrengst van de zonnepanelen en onshore windmolens in uw gemeente, provincie en heel Vlaanderen op de voet via www.stroomvoorspeller.be.
Bron: Persdienst Bart Tommelein