Twee jaar Zonnekaart: Steeds meer bedrijven plaatsen zonne-installatie

Hoewel de lancering van de Zonnekaart in maart 2017 niet van een leien dakje liep, lijkt dit de Vlamingen er niet van weerhouden te hebben om de applicatie te gebruiken. In twee jaar tijd bezochten 620.000 gezinnen en bedrijven de applicatie, wat van de Zonnekaart een succes maakt. Bovendien plaatsen na gezinnen, nu ook steeds meer bedrijven en organisaties een zonne-installatie. 

Na stroeve start, hoge vlucht

De Zonnekaart werd niet toevallig gelanceerd aan het begin van de lente, zo’n twee jaar geleden. De applicatie stelt Vlamingen ertoe in staat om aan de hand van hun adres na te gaan hoe geschikt hun dak is voor zonnepanelen en wat de geschatte kostprijs en terugverdientermijn zou zijn. Heel wat Vlamingen zaten blijkbaar te wachten op zo’n applicatie, want na de lancering was de Zonnekaart meteen overbelast. Toch leek de stroeve lancering van de Zonnekaart de Vlamingen niet af te schrikken: de applicatie werd ondertussen meer dan 620.000 keer bezocht. De applicatie kreeg in 2017 een eGOV-award voor het gebruik van open data en werd daarnaast ook genomineerd in de categorie ‘Gebruiksvriendelijkheid’.

Bovendien prikkelt de Zonnekaart meer dan alleen nieuwsgierigheid: 15% van wie zijn woning opzocht, vroeg al een offerte aan en 29% overweegt dit nog te doen. Huidig minister van Energie Lydia Peeters: “Tools zoals de Zonnekaart, helpen burgers en bedrijven om inzicht te krijgen in de haalbaarheid van zonnepanelen op hun dak. Vaak blijkt dit veel eenvoudiger en goedkoper dan ze eerst dachten.”

Steeds grotere projecten

In Vlaanderen zijn nu ongeveer 375.000 daken van zonnepanelen voorzien, goed voor een vermogen van 2800 MW. 415 MW daarvan wordt opgewekt door installaties die na de lancering van de Zonnekaart geplaatst werden. Bovendien plaatsen bedrijven, organisaties en overheden ook steeds vaker een installatie die energie opwekt op basis van de zon. In 2018 werden zo ongeveer 340 grote zonneprojecten geïnstalleerd, goed voor meer dan 30 MW. Dat is 60% meer dan in 2017. Projecten die op dit moment nog in aanbouw zijn, zullen in de toekomst zorgen voor een bijkomende productie van 100 MW.

Dat is een goede evolutie, want voorlopig zijn 98% van alle zonnepanelen in Vlaanderen investeringen van gezinnen. Grote projecten betekenen echter grotere sprongen vooruit voor het behalen van klimaatdoelstellingen en ondanks de grote toename van zonne-installaties, is er nog steeds gigantisch veel ruimte in Vlaanderen die benut kan worden.

Potentieel

Vandaag is zo’n 95% van het potentieel van ideale daken nog beschikbaar. We kunnen er maar beter gebruik van maken volgens minister Lydia Peeters: “Deze investeringen renderen meteen, voor het klimaat én voor de portemonnee, en dit nog vele jaren lang.” Wie zelf geen zonnepanelen kan plaatsen, kan er tegenwoordig trouwens ook voor kiezen om via een energiecoöperatie mee te investeren in een groot zonneproject in de buurt of op het werk.

Benieuwd of het dak van jouw bedrijf een goede locatie is voor het opwekken van zonne-energie? Dan kan je nog steeds terecht op de Zonnekaart-applicatie. Hoewel de berekeningen standaard gebeuren voor een doorsneegezinsverbruik, kan je de instellingen eenvoudig aanpassen en een persoonlijke berekening uitvoeren. Bovendien zijn er ook profielen beschikbaar voor grote verbruikers, zodat zowel bedrijven als scholen, supermarkten en andere grote organisaties een inschatting kunnen maken van de mogelijkheden van zonnepanelen of een zonneboiler op hun dak.

Tekst: Persdienst Lydia Peeters | Eigen redactie
Foto’s: Vlaamse Overheid 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.