Van oude kleding en plastiek tot revolutionaire lichtmast

Het Nederlandse Holland Lighting Group lanceerde afgelopen jaar een nieuwe, duurzame lichtmast. Die wordt gemaakt van oude kleding en plastiek en is voorzien van een duurzaam ledarmatuur. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van verlichtingsproducten voor bedrijven en (recreatie)parken. 

Duurzame lichtmast met intelligente ledarmatuur

Met 30 jaar ervaring in het ontwikkelen van bijzondere verlichtingsproducten, verwierf het team van Holland Lighting Group veel kennis en ervaring. Die  benutte het bedrijf de afgelopen jaren om een duurzame lichtmast te ontwikkelen. Geïnspireerd door het gedachtegoed van de circulaire economie, werd in samenspraak met vakantieparkengigant Centerparks een duurzame lichtmast ontworpen. De nadruk werd daarbij gelegd op de mogelijkheden van het hergebruik van materialen. Wist je dat de grondstoffen die gebruikt worden om kleding te maken, na olie, de meest verontreinigende grondstoffen zijn?

De nieuwe lichtmast wordt dan ook volledig opgebouwd op basis van een composiet dat bestaat uit een mengeling van gerecycleerde kleding en plastic. Daarvoor verwierf het product reeds een KIWA Groene Bever certificering. Het verlichtingsgedeelte van de nieuwe lichtmast bestaat daarnaast uit een duurzaam ledarmatuur dat eveneens door HLG werd ontwikkeld. Bovendien kan het armatuur voorzien worden van een daglichtsensor en bewegingsmelder om nog meer energie te besparen.

Stilte voor de storm? 

De eerste prototypes werden reeds in 2017 geplaatst en, hoewel er tot op heden nog niet veel bekendheid werd gegeven aan de nieuwe lichtmast, is volgens HLG de interesse groot. Luc Simkens, projectmanager bij HLG: “Het eerste ontwerp hebben wij aangeboden aan Centerparcs, een organisatie die heel bewust bezig is met het verduurzamen van hun parken. In samenspraak is het ontwerp verder doorontwikkeld en uiteindelijk hebben wij afgelopen jaar een nieuw park in mogen richten met 700 lichtmasten.” 

Ondertussen zouden ook diverse andere bedrijven en gemeentes interesse getoond hebben in de nieuwe lichtmast. Luc Simkens: “We hebben ons de afgelopen jaren trouwens ook ingezet voor het ontwerpen van duurzame binnenverlichting voor productiehallen en distributie. De Powerline is bijvoorbeeld een duurzaam alternatief voor TL-lampen dat in bestaande lichtlijnen geïnstalleerd kan worden én waarvan de armatuur makkelijk hergebruikt kan worden.

Inzetten op duurzaamheid

De eerste succesvolle ontwikkeling van een duurzaam product, lijkt bij HLG alvast een honger naar meer op te wekken. Zo hoopt het bedrijf samen te gaan werken met afvalverzamelaars. De Waalwijkse onderneming wil zich specifiek richten op het inzamelen van verouderde bedrijfskleding en oud bad- en bedlinnen van vakantieparken. Luc Simkens: “Hoe mooi zou het zijn om in samenspraak met een afvalverzamelaar kleding en/of plastics op een locatie te kunnen inzamelen, dit vervolgens te verwerken en uiteindelijk weer terug te brengen als bruikbare (verlichtings-) producten?”

De ambitie is bovendien om zich in de toekomst niet enkel te richten op het ontwikkelen van circulaire lichtarmaturen maar ook andere producten zoals, picknicktafels, afscheidingen, bruggetjes, bloembakken e, vlonders te ontwikkelen.

Tekst: Eigen redactie | HLG
Foto’s: HLG

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.