Vlaams Project Clear 2.0 wint EU Sustainable Energy Award

Het Vlaamse project Clear 2.0, dat huishoudens warm maakt voor hernieuwbare energie, kaapte de hoofdprijs weg in de categorie Engagement op de EU Sustainable Energy Awards, de belangrijkste Europese prijs rond duurzame energie.

Clear 2.0 is een project dat burgers wilde motiveren over te stappen naar hernieuwbare energie door hun twijfels serieus te nemen, hen beter te informeren en hen stap voor stap te ondersteunen bij de omschakeling naar systemen voor hernieuwbare energie. Via een online-platform konden burgers verschillende energietechnologieën vergelijken en zo de weg vinden naar de juiste investering voor hun specifieke huishouden.

Tijdens de looptijd van het project testte Clear 2.0 technologieën voor hernieuwbare energie bij huishoudens in België, Italië, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië. Zonnepanelen en warmtepompen, om maar twee voorbeelden te noemen. Daarnaast werden groepen van energieconsumenten opgezet, bijvoorbeeld huiseigenaars, om technologieën voor hernieuwbare energie te zoeken en te testen. Via groepsaankopen konden ze vervolgens betere deals in de wacht slepen.

Het project liep af in februari 2020 en werd gefinancierd door Horizon 2020, het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma. “Ons project heeft bijna 30.000 huishoudens in zes verschillende EU-landen gemotiveerd om te kiezen voor hernieuwbare energie bij hen thuis, goed voor een totale investering van 129 miljoen euro,” zegt Giorgia Caroli, programmamanager van Clear 2.0.

Hier kan je een panelgesprek bekijken met de drie finalisten.

De EU Sustainable Energy Awards worden jaarlijks georganiseerd door de Europese Commissie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.