Vlaamse biogassector houdt stand, ondanks dalende trend in steun

Biogas-E heeft bracht zopas het nieuwe rapport ‘De Vlaamse Biogassector in 2019’ uit. Daarin geeft het een overzicht van de recente ontwikkelingen in de Vlaamse biogassector. “De biogassector in Vlaanderen houdt op dit moment stand’, aldus Sam Tessens, coördinator bij Biogas-E . “Helaas moeten we wel vaststellen dat de steun voor nieuwe projecten opnieuw is gedaald, waardoor investeringen in extra productiecapaciteit moeilijk blijven en potentiële investeerders ontmoedigd worden.”

Biogas wordt geproduceerd door een diverse groep van bacteriën die in een zuurstofarme omgeving organisch materiaal omzetten in methaan en koolstofdioxide. Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen ongeveer 3,2 miljoen ton organische (afval)stromen, afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering. Het geproduceerde biogas wordt bijna uitsluitend gebruikt in een warmtekrachtkoppeling, wat resulteert in de terugwinning van zowel groene stroom als groene warmte.

Advertising
 

In 2019 was de biogassector met 766 GWh goed voor zo’n 9% van de totale groene stroomproductie in Vlaanderen. “Biogasinstallaties leveren een belangrijke bijdrage aan de Vlaamse hernieuwbare energiedoelstelling. Bovendien ondersteunen ze het energiesysteem door hun constante productie en hoog aantal draaiuren”, vertelt Sam Tessens, coördinator bij Biogas-E.

Stijging geïnstalleerd elektrisch vermogen

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis