Vlaamse Regering duwt kmo-segment uit de markt bij hervorming PV-steun

Het jaar 2021 kondigt zich aan als een kanteljaar voor de financiële steun bij het investeren in zonnepanelen in Vlaanderen. Vanaf volgend jaar start immers een veiling van investeringssteun voor middelgrote en industriële PV-installaties. Die zal het aantal ondersteunde projecten beperken, zeker in het kmo-segment. Tegelijk krijgen huishoudens die investeren in zonnepanelen op hun dak een eenmalige premie in plaats van het jaarlijks voordeel van het terugdraaiende tellerprincipe. Dat laten PV-Vlaanderen en Techlink weten in een persbericht.

De Vlaamse Regering voert vanaf 2021 een veiling in voor de ondersteuning van middelgrote en grote PV-projecten. Het potentieel voor dergelijke projecten is in Vlaanderen inderdaad zeer groot. De administratieve complexiteit, de risico’s en vooral de onzekerheid die gepaard gaan met de veiling zijn echter een belangrijke drempel voor projecten uit het kmo-segment. Die markt dreigt dan ook zo goed als stil te vallen. De Organisatie Duurzame Energie (ODE) en Techlink vinden dit onbegrijpelijk. Bram Claeys, algemeen directeur van ODE: “Het is alle hens aan dek om de economie na de coronalockdown terug boven water te krijgen. De Vlaamse regering wil spaarders mobiliseren om te investeren in lokale kmo’s. Net dan maakt de Vlaamse regering het moeilijker om zonnepanelen te leggen op de vele daken van scholen, kmo’s en lokale overheden. Dat is typisch ook het segment waar coöperaties het meest actief zijn.” ODE breekt ook eens lans voor carports met zonnepanelen die een zeer interessant dubbelgebruik van ruimte toelaten.

Tegelijk voert de Vlaamse Regering een investeringspremie in voor zonnepaneleninstallaties bij huishoudens. Deze eenmalige premie komt in de plaats van het jaarlijks voordeel van het terugdraaiende tellerprincipe, dat dus wegvalt voor nieuwe installaties vanaf 2021. Met deze premie behoudt de Vlaamse Regering de rendabiliteit voor residentiële installaties, iets waar ODE en Techlink steeds voor gepleit hebben. Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink: “We verwelkomen dat de Vlaamse Regering huishoudens verder wil stimuleren om zonnepanelen te plaatsen. Om zonnepanelen nog beter te integreren hopen wij dat deze premie in de toekomst gekoppeld kan worden aan flexibiliteit zoals opslag en vraagsturing. Zeker nu ook de uitrol van de digitale meter versnelt. De berekening van de premie houdt wel nog te weinig rekening met het door de Vlaamse regulator, de VREG, aangekondigde capaciteitstarief. “

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.