stroomvoorspeller
(Beeld: Tra Nguyen (Unsplash))

Weerbericht voor groene stroom toont wanneer je best je wagen oplaadt

Hoeveel groene stroom verwachten we van onze zonnepanelen en windmolens met dit weer? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we? Wordt vandaag of morgen een topdag?
Op www.stroomvoorspeller.be vind je voortaan voorspellingen en waarnemingen van de opbrengst van de zonnepanelen en onshore windmolens in je gemeente, provincie en heel Vlaanderen. Je kan zelfs zien op welk uur van de dag je best je meest energieverslindende activiteiten inplant.  

Sensibilisering

De Stroomvoorspeller werd ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap en technologiebedrijf 3E. Het project is een primeur in Europa. Nooit eerder stelde een regio als Vlaanderen tot op gemeenteniveau zowel ‘realtime’ groenestroomproductiedata als voorspellingen beschikbaar voor het grote publiek.
De stroomvoorspeller is geen exact meetinstrument, maar heeft wel een belangrijk sensibiliserend en activerend doel. Door gegevens van de zonnepanelen en onshore windmolens aan weersinformatie te koppelen schat het systeem in hoeveel stroom de zon en de wind voor ons produceren, en hoeveel we in de nabije toekomst kunnen verwachten. De opbrengst wordt per uur en per dag weergegeven, zowel voor Vlaanderen, als voor de provincies, en de individuele gemeenten. De voorspellingen moeten elektriciteitsverbruikers stimuleren om op de meest productieve uren van de dag machines aan te zetten of elektrische voertuigen op te laden. Bovendien kan je nu ook heel eenvoudig nagaan welke gemeenten het voortouw nemen op vlak van duurzame energie. 

Data

Net zoals bij een klassiek weerbericht geeft de stroomvoorspeller niet alleen voorspellingen maar ook actuele waarnemingen en historische data weer. Om de historische, realtime en voorspelde electriciteitsproductiegegevens te bepalen, worden verschillende databronnen, afkomstig van onder andere Elia, Statbel, VITO en de netbeheerders, gecombineerd. 

Graadmeter

Het aandeel van zonne- en windenergie wordt steeds belangrijker in onze elektriciteitsproductie. Hun opbrengst verandert niet alleen in de loop van een dag, maar ook over de maanden, onder invloed van het weer. Omdat er elke maand zonnepanelen en windmolens bijkomen, is de stroomvoorspeller een graadmeter voor de energietransitie in Vlaanderen. “Vorig jaar zorgden onze eigen zonnepanelen en windturbines voor ongeveer 7,5% van alle elektriciteit die we in Vlaanderen nodig hebben. Het duurt echter minstens een half jaar vooraleer alle cijfers over onze groene energie verzameld en verwerkt zijn. De Stroomvoorspeller helpt ons korter op de bal spelen door sneller in te schatten hoe we er ondertussen voor staan”, legt bevoegd minister Bart Tommelein uit. “Uit de data blijkt dat we de 9% overstijgen en het jaar is nog niet om. We zien ook dat onze zonnepanelen eind september al meer zonnestroom leverden dan in heel 2017.”

Toekomst

Alhoewel Vlaanderen niet bevoegd is voor energie uit offshore windtubines, probeert het Vlaams Energieagentschap om samen met 3E binnenkort ook de productie van de Belgische windturbines in de Noordzee te integreren in de stroomvoorspeller. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.