Zonneboilers minder populair

“Vlamingen laten de zonneboiler steeds meer links liggen” kopte De Morgen afgelopen week en ook op de radio en in het journaal kwam de energiesector prominent aan het woord: Zonneboilers zouden door de Vlaamse Overheid veel minder gepromoot worden dan pakweg zonnepanelen en onder andere daardoor minder populair zijn. Laten wij dan alvast ons steentje bijdragen. Wij gingen na of zonneboilers ook iets te bieden hebben aan bedrijven.

Water opwarmen met een zonneboiler

Zonneboilers zijn toestellen die water opwarmen met zonne-energie. Ze zijn een energiezuinig en hernieuwbaar alternatief voor de klassieke boiler. De Vlaming gebruikt water dat via een zonneboiler opgewarmd wordt, voornamelijk om douches van warm water te voorzien, maar ook voor vloerverwarming worden regelmatig zonneboilers ingezet. “Wie een zonneboiler heeft in zijn huis, kan wat douchewater betreft, doorgaans van half maart tot eind september volledig terugvallen op deze vorm van duurzame energie en dus flink besparen op verwarmingskosten” aldus Gert Heyns van energiebedrijf Aetec

De kosten voor de installatie en aankoop van een zonneboiler variëren naargelang de grootte van de boiler. Een goede richtprijs is 1.000 euro per m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing. Een boiler die aan de behoeften van een gemiddeld gezin moet voldoen, kost ongeveer 5.000 euro, zonder aftrek van premies.

Zonneboilers bij bedrijven

In België lijken zonneboilers nog minder populariteit te genieten in de industriële dan in de particuliere sector, hoewel ze ook voor bedrijven iets kunnen betekenen. Gert: “Net zoals in de particuliere context kunnen de reguliere zonneboilers  warm water leveren voor bijvoorbeeld douches die bedrijven voor hun medewerkers voorzien. Doordat de zonneboilers over een buffervat beschikken, kunnen meerdere mensen op korte tijd op warm douchewaterrekenen. Is het buffervat leeg, dan schakelt het systeem simpelweg over op bijvoorbeeld gasverwarming”.

Deze gewone zonneboilers beschikken echter niet over zo’n grote capaciteit dat ze ook industriële toestellen kunnen voorzien van warm water. In België lijkt het de installatie van grotere of ‘industriële’ zonneboilers in bedrijven nog zeldzaam te zijn. De grotere boilers kunnen bijvoorbeeld geïnstalleerd worden autowasstraten, wasserijen, campings, sporthallen, wellness-bedrijven, brouwerijen, tuinbouwbedrijven en veebedrijven.  

In Nederland lijken ze al iets verder te staan, daar zijn industriële zonneboilers volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland goed voor een productie van 5 Megawatt per jaar. Dat de rendabiliteit van een zonneboiler niet bijzonder hoog is, zou de groei wel wat in de weg staan. De terugverdientijd is volgens de Nederlandse Rijksdienst 9 tot 11 jaar. 

Tekst: bouwenenwonen.net | Aetec | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Eigen redactie
Foto’s: Wikipedia | zonneboilerpro.nl 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.