Zonnedelen moet voordelen PV-installaties voor iedereen toegankelijk maken

De zon schijnt voor iedereen, maar niet iedereen heeft een geschikt dak om zelf zonnepanelen te plaatsen. Anderzijds beschikken heel wat organisaties en bedrijven over geschikte daken, maar niet over de fondsen om fotovoltaïsche panelen te installeren. Het project zonnedelen wil deze partijen samenbrengen om de productie van hernieuwbare energie te stimuleren.

Wie mee investeert in een zonnepaneleninstallatie van een bedrijf, coöperatie, stad, gemeente, vereniging,… zal dit onmiddellijk verrekend zien op de eigen energiefactuur. “Zonnedelen is de volgende logische stap om de productie van zonne-energie in Vlaanderen een boost te geven” aldus minister Tommelein die netbeheerders Eandis en Infrax aanspoorde om met dit project te starten.

In februari zullen Eandis en Infrax een oproep lanceren naar de energieleveranciers om mee in het project te stappen. Zij beheren immers ook de energiedata en kunnen zo de link vormen tussen het zonneproject en de leverancier van diegene die mee investeert. De netbeheerders en de leveranciers zullen samen deze nieuwe datadienst uittesten om de technologie te verfijnen en op punt te zetten. De bedoeling is om zonnedelen in het najaar in heel Vlaanderen mogelijk te maken.

 

Bron: Kabinet Bart Tommelein

Foto: ©

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.