Concept,Of,A,Modern,High-capacity,Battery,Energy,Storage,System,In

Engie dient aanvraag in voor drie batterijparken

Energiebedrijf Engie heeft de vergunning aangevraagd voor de bouw van drie batterijparken in België. De parken moeten komen op de sites in Kallo, Drogenbos en Vilvoorde, goed voor een totaal elektrisch vermogen van 380MW.

Met de toenemende hernieuwbare energieproductie en -ambities is er ook een groeiende nood aan opslagcapaciteit, schijft Engie in een persbericht. Het energiebedrijf wil op dat vlak ook het voortouw nemen door grootschalige batterijprojecten te ontwikkelen in België. Volgens Engie kunnen de installaties een belangrijke schakel vormen in het opvangen van de stijgende nood aan flexibiliteit in het elektriciteitsnetwerk. Bovendien kunnen ze de productie van hernieuwbare energiebronnen stimuleren, pieken in de prijzen afvlakken en het elektriciteitsnet ondersteunen.

Bevoorradingszekerheid

Engie heeft in Coo al een spaarbekkencentrale voor grootschalige energieopslag (1080 MW). In de huidige context van ecologische, economische en bevoorradingszekerheidsuitdagingen is het Franse energiebedrijf van plan om de komende jaren verschillende opslagprojecten in ons land te ontwikkelen, installeren en uitbaten. De eerste batterijparken komen op locaties die al eigendom zijn van Engie en beschikken over de nodige ruimte, faciliteiten en mogelijke aansluitingen op het hoogspanningsnet.

Op de site in Drogenbos staan sinds enkele jaren al 6 MW aan batterijen. Het grotere opslagproject zou voor een extra elektrisch vermogen van 80 MW zorgen. De Li-ion batterijen kunnen vier uur lang stroom geven, wat neerkomt op 320 MW of omgerekend 64.000 thuisbatterijen van 5kWh. In Kallo wil Engie 100 MW extra ontwikkelen, in Vilvoorde zelfs 200 MW. Alle capaciteit samen kan het stroomverbruik dekken van ruim 180.000 gezinnen.

lees ook

Nieuw ultrasnel laadpunt in Gent maakt gebruik van windenergie

“Engie wil niet alleen zijn aandeel hernieuwbare energie in België maximaal verhogen, maar ook voor de nodige oplossingen en flexibiliteit zorgen. Steunend op de gecombineerde kennis en expertise van Laborelec, het onderzoekscentrum van Engie, ons studiebureau Tractebel en onze teams van klassieke en hernieuwbare energie, willen we een belangrijke speler worden in lokale energieopslag”, aldus Thierry Saegeman, CEO Engie in België.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.