Enzymen voor industriële wasserijen

Enzymen van Christeyns verlagen afvalwaterkosten van industriële wasserijen

De Gentse multinational Christeyns, producent van reinigings- en desinfectiemiddelen, lanceert een eigen ontwikkeld enzymensysteem. Daarmee kunnen industriële wasserijen hun afvalwaterkosten met 20 tot 25 procent verminderen.

Het enzymensysteem kreeg de naam EPIC, wat staat voor Enzymatic Process Innovation by Christeyns. Hoe werkt het? Een apparaat mengt enzymen en voegt ze afzonderlijk van het wasmiddel aan het wasproces toe. De enzymen zorgen dat er 50 procent minder wasmiddel nodig is, wat het afvalwater properder maakt. Daardoor moeten wasserijen minder betalen om het te lozen. Het apparaat, genaamd EPIX met de x van box, maakt mengsels afhankelijk van het soort vlekken, zoals vetvlekken in horecalinnen of bloedvlekken uit ziekenhuizen.

Minieme hoeveelheden

Begin 2019 zijn de R&D-afdeling en het corporate application team van Christeyns gestart met de ontwikkeling van het systeem. Het voegt minieme hoeveelheden enzymen toe aan het wasproces. “Voor de enzymenmengsels werken we met apothekersdoseringen, namelijk vanaf 0,05 gram per kilogram textiel”, zegt Alain Bostoen, CEO van Christeyns. Meer dan tien wasserijen in Europa hebben het systeem getest.

Schoner afvalwater

“De afvalwaterkosten van industriële wasserijen stijgen jaar na jaar”, aldus Alain Bostoen. “Ze variëren momenteel van 2 tot 4 euro per 1000 liter. Door onze mengsels van enzymen is het afvalwater schoner.”

Het EPIX-toestel wordt rechtstreeks aangesloten op een grote wasmachine of wastunnel. Het is 1,95 meter hoog, 0,72 meter breed en heeft een diepte van 1 meter. Wasserijen huren het toestel en kopen de enzymenmengsels aan bij Christeyns.

Alain Bostoen: “Industriële wasserijen kampen met verschillende uitdagingen op het vlak van water: de kostprijs en beschikbaarheid van leiding-, grond- en regenwater, de kosten voor het lozen van afvalwater en de milieuregelgeving rond de lozing van industrieel afvalwater. Met EPIC helpen we wasserijen om te voldoen aan de lozingsnormen en hun afvalwaterkosten te verlagen.”

Gericht vlekken aanpakken

“Enzymen hebben katalytische eigenschappen, wat betekent dat ze werken als versnellers”, zegt Alain Bostoen. “Wat EPIC innovatief maakt, is dat het enzymenmengsels maakt en doseert op maat van het type vlekken. Omdat we gericht vlekken zoals vet of bloed aanpakken, is slechts een kleine dosis enzymen nodig voor een schonere was.”

20% minder CO2

De enzymen worden ter plaatse bij een wasserij in EPIX gemengd en gedoseerd. Voor EPIC en EPIX heeft Christeyns in juli vorig jaar patentaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau. Alain Bostoen: “Door de minimale dosissen enzymen kunnen we het transport van wasmiddel naar klanten en de opslag ervan met 40 tot 50 procent verminderen. Omdat enzymen een biologische oorsprong hebben en wegens de lage doseringen kom je uit op een CO2-voetafdruk die tot 20 procent lager is dan wanneer je wasmiddel gebruikt zonder toevoeging van een enzymenmix.”

Afvalwater hergebruiken

Water zo min mogelijk vervuilen en zoveel mogelijk hergebruiken: dat zijn enkele van de doelstellingen van Christeyns op het gebied van duurzaam waterbeheer. Ook in dat kader lanceerde de onderneming vorig jaar, via een joint venture met het Geelse bedrijf Veride, het systeem HydRO for laundries. Dat zuivert het afvalwater na elke wasbeurt. Met het systeem kunnen industriële wasserijen na elke wasbeurt minstens 80 procent van hun afvalwater hergebruiken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.