Eten we binnenkort de verpakking mee op?

Eetbare verpakkingen op basis van melkproteïnen, daar experimenteert American Chemical Society mee. Binnenkort eten we verpakking dus misschien gewoon mee op!

Melkeiwit caseïne

Wetenschappers van het Amerikaanse landbouwministerie hebben een alternatief gevonden voor de dunne plastic folie die over kaas en andere voedingswaren wordt getrokken om ze langer te bewaren. Ze ontdekten dat het melkeiwit caseïne zich leent voor het maken van een biologisch afbreekbare folie. Daarmee kan je een voedingsmiddel 500 keer beter afsluiten van de lucht dan met plastic. Het probleem met traditionele vershoudfolie is dat deze moeilijk te recycleren is. Folie daarentegen, gemaakt van melkeiwit, lost op in heet water. Het zou zelfs eetbaar en smakelijk zijn. De oplosbaarheid in water is meteen ook het enige nadeel want dat vraagt om een dubbele verpakking. Volgens de onderzoekers is dat op zich niet problemtaisch omdat vele voedingswaren nu al een dubbele verpakking hebben.

Biologisch afbreekbare folie

“Onze voedingswaren zitten in steeds kleinere verpakkingen, wat erg handig is maar tegelijk veel afval produceert. Met een biologisch afbreekbare verpakking los je dat probleem op”, zegt USDA-onderzoekster Laetitia Bonnaillie. De vondst werd voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Chemical Society, die een korte video maakte om het nieuws wereldkundig te maken (zie onder).

De oplosbaarheid in water is tegelijk een voordeel en een nadeel. Wie snel soep of oploskoffie wil maken, zal in de toekomst een kleine portie poeder inclusief verpakking in heet water kunnen oplossen. Dat is niet alleen handiger dan een plastic verpakking proberen open te scheuren, ook is er van verpakkingsafval dan helemaal geen sprake meer. Anderzijds zal het nodig zijn om voedingswaren een tweede maal te verpakken, bijvoorbeeld in een kartonnen doosje, zodat de folie van caseïne niet vuil en vochtig kan worden. 

Glycerol en citruspectine

De ontdekkers hebben aan hun folie glycerol en het geleermiddel citruspectine toegevoegd om de folie meer structuur te geven en tezelfdertijd flexibeler te maken. Zo werd de caseïnefolie ook beter bestand tegen vocht en hoge temperaturen. Deze additieven maken de biologisch afbreekbare folie zo mogelijk nog interessanter. Pectine is immers goed voor de gezondheid.

Hoofdonderzoekster Bonnaillie suggereert dat je met toevoeging van vitamines en smaakstoffen een voedzame en smakelijke lekkernij kan maken van de folie. Dat zou het mogelijk maken om de verpakking samen met het voedingsmiddel op te eten. Een bijzondere toepassing van caseïne die de wetenschappers op het oog hebben, is het melkeiwit in vloeibare vorm over ontbijtgranen en graanrepen sproeien. Nu gebruiken fabrikanten suiker om hun producten knapperig te maken.

Bedrijven gezocht

De zoektocht naar toepassingen voor een product dat zo veel meer in zijn mars heeft dan plastic is naar verluidt nog maar pas begonnen. USDA zegt nog vele jaren nodig te hebben om de melkeiwitfolie marktrijp te maken, tenzij bedrijven mee op zoek gaan naar toepassingen.

(bron: Vilt en American Chemical Society – beeld: American Chemical Society)

Bekijk hier de volledige video over de eetbare degradeerbare verpakkingen op basis van melkproteïnen

 

 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.