Nieuwe EU regels rond emissies

EU maakt komaf met misleidende emissieberekening van plug-in hybride voertuigen

Nieuwe Europese regels maken de uitstootberekening van plug-in hybride voertuigen (PHEV’s) een stuk realistischer. Met hogere emissiecijfers als resultaat.

Voortaan worden CO2-emissies beoordeeld op basis van hoeveel een plug-in hybride voertuig daadwerkelijk uitstoot op de weg. Volgens Transport & Environment (T&E), dat al jaren campagne voert rond de werkelijke impact van ‘fake’ elektrische voertuigen, komt hierdoor een ​​einde aan het systeem dat consumenten misleidt en door autofabrikanten gebruikt wordt om hun CO2-doelstellingen bij te sturen.

Onrealistisch laag

Vandaag wordt er bij berekeningen nog van uitgegaan dat PHEV’s veel meer in elektrische modus rijden dan in werkelijkheid het geval is. Dat zorgt voor onrealistisch lage emissiewaarden. Vanaf 2025 gaat de EU het aandeel elektrisch rijden dat gebruikt wordt bij de berekening van de CO2-uitstoot van PHEV’s, aanzienlijk verminderen. Vanaf 2027 worden de gebruiksfactoren van plug-in hybrides volledig afgestemd op hoe er echt wordt gereden.

Subsidies stoppen

Anna Krajinska, emissie-ingenieur bij T&E: “Jarenlang waren de emissies van plug-in hybrides gebaseerd op onrealistische rij-omstandigheden. De nieuwe regels weerspiegelen de realiteit dat PHEV’s veel meer vervuilen dan autofabrikanten beweren. Overheden die de aankoop van deze fake elektrische voertuigen nog altijd stimuleren, moeten nu stoppen met die schadelijke subsidies.”

Bedrijfswagens nog erger

Uit de laatste gegevens blijkt dat particuliere PHEV’s gemiddeld drie keer meer CO2 uitstoten – en dus drie keer meer brandstof verbruiken – dan officieel geregistreerd. Bij bedrijfswagens is het nog erger: plug-in hybrides stoten vijf keer meer uit dan hun officiële classificaties.

Anna Krajinska: “We verwelkomen het einde van de mythe dat plug-in hybrides voertuigen zijn met een lage uitstoot. Als autofabrikanten EU-boetes willen vermijden, zullen ze echt groene auto’s moeten verkopen die ons olieverbruik helpen verminderen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.