luchtvaart biobrandstof nieuwe regels EU

Europa bant biogrondstoffen met een kwalijke reputatie uit vliegtuigbrandstof

Het Europees Parlement heeft het gebruik van controversiële grondstoffen voor biobrandstoffen uitgesloten van het Europese mandaat voor groene luchtvaartbrandstof. Tussengewassen en bijproducten van palmolie worden in de ban geslagen, dierlijke vetten volgen mogelijk in september.

Matteo Mirolo, beleidsmedewerker luchtvaart bij Transport & Environment (T&E): “Als we de klimaatverandering ernstig willen nemen en de luchtvaart koolstofarm willen maken, moet Europa meer keuzes maken zoals deze. Duurzame vliegtuigbrandstoffen mogen geen enkel verband hebben met ontbossing, verlies aan biodiversiteit en stijgende voedselprijzen.”

Meer synthetische brandstof

T&E roept de Europese instellingen op om ook de laatst overgebleven problematische grondstof – dierlijke vetten – uit te sluiten in hun aanstaande onderhandelingen in september. Dierlijke vetten zijn bijproducten van het slachtproces van dieren. Ze worden gebruikt in concurrerende industrieën met tekorten als gevolg. Palmolie is vaak de gekozen vervanger voor dierlijke vetten. Dat zorgt voor negatieve gevolgen op het vlak van landgebruik, emissies en biodiversiteit.

Het Europees Parlement breidde ook de definitie van synthetische vliegtuigbrandstoffen uit tot hernieuwbare elektriciteit en groene waterstof. Bovendien werden de door de Commissie voorgestelde volumes synthetische brandstof voor 2030 verdrievoudigd en moet in 2050 de helft van het totale gebruik van vliegtuigbrandstof in Europa synthetisch zijn.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.