Europa haalt pak minder investeringen voor elektrische auto binnen dan VS

Noord-Amerika weet veel beter dan Europa hoe het investeringen kan aantrekken in de productie van elektrische auto’s, batterijen en laadinfrastructuur. Dat stelt een nieuw rapport van transportkoepel Transport & Environment (T&E). “Europa moet dringend helder communiceren over de doelstelling rond schone auto’s in 2035.”

Zwakke doelstellingen van de Europese Unie rond elektrificatie in de jaren 2020 en gulle subsidies van de Amerikaans overheid om lokale productie te bevorderen, hebben ertoe geleid dat Europa slechts iets meer dan een kwart (26 procent) van de wereldwijde investeringen in elektrische auto’s binnenhaalde die waren aangekondigd tussen 2021 en 2023. Meer dan een derde (37 procent) ging naar de VS, Canada en Mexico, hoewel deze regio een kleinere autoproducent is.

De T&A-analyse roept Europa op om het tij te keren door een einde te maken aan de onzekerheid over de 2035-doelstelling voor uitstootvrije auto’s en door een sterk industrieel beleid te voeren ten voordele van elektrische voertuigen.

Vorig jaar werd in Europa 42 miljard euro geïnvesteerd in de elektrificatie van de mobiliteit, vergeleken met 9 miljard euro in China – waar autofabrikanten al veel vroeger zijn begonnen met investeringen in elektrische auto’s en batterijen. In Noord-Amerika ging er 58 miljard euro naar de sector.

Investeringen gedaald

Volgens T&E zijn de investeringen in Europa vorig jaar ook gedaald ten opzichte van 2022. De grootste begunstigden in Europa waren tussen 2021 en 2023 het Verenigd Koninkrijk (26 miljard euro), Duitsland (13 miljard) en Spanje (10 miljard). Italië, een belangrijk productiecentrum voor autofabrikant Stellantis, wist slechts 1,3 miljard euro aan te trekken.

“Regelgeving heeft investeringen in schone auto’s altijd enorm weten stimuleren, maar nu raakt Europa achterop door zwakke CO2-normen in de jaren 2020”, zegt Anna Krajinska van T&E. “Een einde maken aan de onzekerheid over de EU-doelstelling in 2035 is de eerste stap om meer productie en banen voor Europese landen veilig te stellen.”

Belastingvoordeel

Het rapport stelt dat Europa, in vergelijking met Noord-Amerika, vandaag een veel minder aantrekkelijke plek is voor buitenlandse autofabrikanten om er op te starten. Bijna twee derde (65 procent) van de investeringen in Noord-Amerika kwam tussen 2021 en 2023 van buitenlandse autobouwers – onder meer door de US Inflation Reduction Act die een belastingvoordeel toekent aan Amerikanen die een schone auto kopen, tenminste als die grotendeels geproduceerd is in de Verenigde Staten.

Om daar een graantje van mee te pikken investeerde onder meer Stellantis, Europa’s op één na grootste autofabrikant, 74 procent in Noord-Amerika en slechts 10 procent in de thuisregio.

“Europa’s stuk van de investeringstaart krimpt, terwijl Amerika’s genereuze subsidies voor de productie van elektrische voertuigen precies doen waarvoor ze bedoeld zijn. De EU heeft dringend een sterkere industriële strategie nodig, en dan vooral investeringen om meer van de toeleveringsketen aan te trekken”, zegt Krajinska.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.