NorthSeaPort

Europese financiering voor CO2-projecten Antwerp@C en Ghent Carbon Hub

Twee Vlaamse havenprojecten hebben een Europese financiering in de wacht gesleept die moet bijdragen aan de verminderde CO2-uitstoot. Antwerp@C krijgt 144,6 miljoen euro voor infrastructuurwerken, Ghent Carbon Hub mag dan weer 9,6 miljoen euro investering verwachten voor onderzoek.

De havens van Gent en Antwerpen (Port of Antwerp-Bruges) hebben als doelstelling om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast is het de bedoeling om CO2 op te vangen en te verwerken. Twee projecten moeten die doelstellingen mogelijk maken.

Antwerp@C

Antwerp@C is een initiatief van Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, TotalEnergies, Fluxys en Port of Antwerp-Bruges. Het project heeft als doel om CO2 af te vangen en te transporteren. Antwerp@C kreeg een Europese financiering van liefst 144,6 miljoen euro toegewezen. De subsidie geldt specifiek voor de eerste fase van het project. Die fase omvat de ontwikkeling van infrastructuur om CO2 te transporteren, vloeibaar te maken en op schepen te laden voor permanenten offshore-opslag.

De CO2-uitstoot van de Antwerpse haven halveren tegen 2030, dat is het doel van Antwerp@C. In de beginfase zal de export hub een capaciteit hebben van 2,5 miljoen ton per jaar. Tegen 2030 moet die capaciteit zijn opgetrokken tot 10 miljoen ton per jaar. Antwerp@C verwacht de definitieve investeringsbeslissing in 2023.

Ghent Carbon Hub

De Europese Commissie kondigde eveneens aan dat Ghent Carbon Hub een subsidie van 9,6 miljoen mag verwachten. Ghent Carbon Hub is een project van Fluxys Belgium, North Sea Port en ArcelorMittal. De bedoeling is om een toegankelijke infrastructuur te realiseren. De subsidie is bestemd voor onderzoek naar een CO2-terminal in Gent, gecombineerd met een CO2-leidingennetwerk naar Wallonië.

De Ghent Carbon Hub moet een opslag- en vloeibaarmakingsterminal worden voor CO2 in Gent. Het vloeibare CO2 zal, net als in Antwerpen, op schepen worden geladen voor offshore-opslag. Ghent Carbon Hub zal een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 6 miljoen ton CO2 hebben. Dat komt overeen met ongeveer 15 procent van de industriële CO2-uitstoot in België. Fluxys ontwikkelt via de Europese subsidie ook een verbinding tussen Bergen en Gent om exportmogelijkheden te bieden aan Waalse bedrijven die CO2 leveren.

De subsidie uit het financieringsprogramma Connecting Europe Facility for Energy (CEF-E) is een belangrijke stap naar de definitieve investeringsbeslissing. Die wordt verwacht in 2025. De voorziene start van Ghent Carbon Hub is voorzien in 2027.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.