Europese plasticindustrie in crisis

De Europese plasticindustrie kent moeilijke tijden. Als er niet snel een kentering komt, dreigt plastic uit China de markt te overspoelen en komt de plastictransitie in het gedrang. “Het is één voor twaalf”, waarschuwt Drea Berghorst van PlasticsEurope.  

Geen materiaal dat vandaag controversiëler is dan plastic. Academici en milieuorganisaties trekken al jarenlang aan de alarmbel over de ecologische impact van kunststof. Plastic tast onze leefomgeving op meerdere manieren aan: van miljoenen tonnen wegwerpplastic die in de oceanen belanden tot onzichtbare microplasticdeeltjes in voeding en verzorgingsproducten, met risico’s voor mens, dier en klimaat.  

Hoezeer het verketterd wordt, het is onmogelijk om plastic weg te denken uit je dagelijkse leven. De wereldwijde plasticproductie bedraagt jaarlijks meer dan 400 miljoen ton. Drea Berghorst, Managing Director voor PlasticsEurope Nederland, betreurt dat plastic als de grote boosdoener gezien wordt. PlasticsEurope is een Pan-Europese organisatie die producenten van kunststoffen vertegenwoordigt. “Na beton en staal is plastic het belangrijkste materiaal voor onze economie, omdat het veelzijdig is en goedkoop om te produceren. Het gebruik gaat veel verder dan wat de slechte reputatie veroorzaakt, namelijk het afval. Plastic erkennen als belangrijk materiaal is nodig om het niet als een probleem, maar als onderdeel van de oplossing te zien”.  

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.