465529-Fietsambassade(1)-7060ef-original-1674731181

Fietsambassade Gent geeft weesfietsen een tweede leven

Fietsen die in Gent op het openbaar domein worden achtergelaten, komen niet langer op de schroothoop terecht. Dankzij een project van de Fietsambassade krijgen de fietsen, of minstens de bruikbare onderdelen ervan, een tweede leven.

Fietsen die op het Gentse openbare grondgebied worden achtergelaten, hoeven niet langer te vrezen voor een einde op de schroothoop. De achtergelaten fietsen worden door de vzw Fietsambassade opgehaald en bewaard. Vorig jaar plukte de vzw liefst 5.374 ‘weesfietsen’ van de straat. Met het nieuwe project wil de Fietsambassade een tweede leven schenken aan de fietsen. De rijtuigen, of minstens alle bruikbare onderdelen, zal de vzw verkopen aan fietshandelaars en particulieren.

Afvalberg

De Fietsambassade is een vzw en partners van de Stad Gent en de Gentse hogeronderwijsinstellingen. Haar missie is het gebruik van de fiets als duurzaam vervoersmiddel te stimuleren. Dat doet de Fietsambassade via kwaliteitscontrole en toegankelijke dienstverlening. De vzw zet steeds meer in op hergebruik. Vorig jaar was er een proefproject waarbij twintig oude studentenfietsen werden omgebouwd tot moderne, snelle exemplaren met 60 procent hergebruik van materialen.

“Van de ruim 5.000 opgehaalde fietsen ging een deel naar sociale organisaties en belandde een ander deel op de afvalberg”, weet Gents schepen van mobiliteit Filip Watteeuw. De Fietsambassade start nu met een project om de weesfietsen een tweede leven te geven. De onderdelen van die fietsen krijgen een kwaliteitscontrole en worden nadien te koop aangeboden aan Gentse fietsherstelzaken. Het gaat voornamelijk om onderdelen die lang houdbaar zijn zoals wielen, zadels en versnellingsapparaten. Uitzonderlijke onderdelen gaan via openbare veilingen naar andere fietsherstellers en hobbyisten”, aldus de schepen bij Belga.

lees ook

9 bedrijven en onderzoeksinstellingen werken in nieuw living lab aan een duurzame e-bike industrie in Vlaanderen

Fietspunten

Wanneer onderdelen niet verkocht geraken, dan zal de Fietsambassade die zelf gebruiken. “Vanaf april kunnen klanten in de Fietspunten kiezen om hun fiets te laten herstellen met onderdelen van weesfietsen”, gaat Watteeuw verder. “Die onderdelen zullen ongeveer 40 procent goedkoper zijn. De Fietsambassade zal de onderdelen ook gebruiken om volledig nieuwe fietsen te bouwen. Die worden met één jaar garantie verkocht in het fietsendepot in de Maaltebruggestraat.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.