Fietspad van gerecycleerd plastic in Antwerps havengebied

In het Antwerpse havengebied geeft een nieuw fietspad van 800 meter lang het voorbeeld op het vlak van circulariteit. Naast voordelen qua waterabsorptie en weerstand zorgt het hergebruik van gerecycleerd plastic ook voor minder CO2-uitstoot.

De omschakeling naar een circulaire economie maakt deel uit van de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om in 2050 een klimaatneutrale haven te zijn. Onderdeel hiervan is ​het sluiten van kringlopen zodat reststromen een tweede leven krijgen en worden hergebruikt of gerecycleerd.

Het nieuwe fietspad op de Zomerweg op Rechteroever is in totaal 800 meter lang en bestaat uit twee gedeeltes met verschillende innovatieve toepassingen. Daarin spelen hergebruikt en gerecycleerd plastic een rol. De gebruikte technieken zijn een primeur in België.

Water bufferen

Het Nederlandse bedrijf PlasticRoad ontwikkelde het eerste deel van het fietspad. Dat bestaat uit elementen die grotendeels zijn gemaakt van gerecycleerd plastic. De 75 meter fietspad komen overeen met het hergebruik van ongeveer twee miljoen plastic koffiebekertjes. Ten opzichte van een traditioneel fietspad met asfalt levert dit een reductie van de CO2-uitstoot op van 82 procent.

Dankzij een buffermogelijkheid van 300 liter water per vierkante meter, wordt het water vertraagd geïnfiltreerd en kunnen piekafvoeren worden afgevlakt en gespreid. Dat komt de waterhuishouding ten goede.

Verpletterd plastic afval

Het resterende deel van het fietspad bestaat uit een mengsel van asfalt en plastic afval, ontwikkeld door het Schotse bedrijf MacRebur. Het plastic wordt verpletterd tot kleine pellets, die 6 procent van het bitumen vervangen, een belangrijk onderdeel van asfalt. Hierdoor zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en daalt de CO2-uitstoot. Tijdens de productie wordt het plastic gesmolten tot een kleverige substantie waardoor er geen microplastics achterblijven.

Dit stuk fietspad staat gelijk aan het hergebruik van 650.000 plastic flessen. De mix verbetert bovendien de weerstand tegen vervorming en verhoogt de stijfheid van het asfalt,. Daardoor is het geschikter voor zware belasting.

Mobiliteit verbeteren

Deze innovatieve technieken gaan op korte termijn verder hun weg vinden doorheen het havengebied. Port of Antwerp-Bruges werkt al langer aan oplossingen om de mobiliteit in en rond de haven te verbeteren. Voor het woon-werkverkeer speelt de fiets daarin een belangrijke rol. In het Antwerpse havengebied ligt een uitgebreid netwerk van meer dan 200 kilometer fietspaden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.