Frankrijk verplicht zonnepanelen op buitenparkings vanaf 80 plaatsen

Buitenparkings met meer dan 80 plaatsen moeten uitgerust worden met zonnepanelen, en dat op minstens de helft van hun oppervlakte. Parkeeruitbaters krijgen daarvoor drie tot vijf jaar de tijd, afhankelijk van de grootte van de parking.

Het potentieel van de maatregel zou kunnen oplopen tot 11 gigawatt, wat overeenkomt met het vermogen van tien kernreactoren. Stap voor stap moeten de grootste buitenparkings, bijvoorbeeld op commerciële sites, bedekt worden met zonnepanelen en dat op minstens de helft van hun oppervlakte.

Startschot 1 juli 2023

De snelheid waarop dit moet gebeuren is afhankelijk van de grootte van de parkings. Parkings met meer dan 400 plaatsen moeten binnen drie jaar vanaf deze datum in orde zijn. Parkings met tussen 80 en 400 plaatsen, krijgen vijf jaar de tijd. De startdatum is in beide gevallen 1 juli 2023. Om een idee te geven van het kostenplaatje: de installatie voor een parking met 80 plaatsen zou neerkomen op zo’n 400.000 euro.

Parkeerplaatsen voor vrachtwagens (meer dan 7,5 ton) vallen niet onder de maatregel, net zomin als parkeerplaatsen in de buurt van bijvoorbeeld erfgoed-, beschermde of architecturale sites. Kwestie van het typische karakter van zulke sites te behouden.

Geen extra tijd

Opmerkelijk: parkinguitbaters krijgen geen extra tijd bij leveringsproblemen van fotovoltaïsche panelen. Parkings die zich niet aan de nieuwe regels houden, mogen zich trouwens verwachten aan strenge boetes. Die zal maandelijks berekend worden op basis van het aantal uitgeruste plaatsen (50 euro per plaats). Een parking van 80 plaatsen die de wetgeving aan haar laars lapt, zou zo op jaarbasis 48.000 euro aan boetes ontvangen. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.