Hitte-oplosbaar garen van Resortecs in eerste volledig recycleerbare ski-jas van Decathlon

Wedze, het wintersportmerk van Decathlon, lanceert een ski-jas die 100 procent recycleerbaar is dankzij de Smart Stitch-oplossing van Belgische start-up Resortecs. Smart Stitch is een hitte-oplosbare garen dat wegsmelt bij hoge temperaturen. Daardoor komt de stof los van andere componenten.

Door de technologie in de wintersportjas van Wedze te integreren kunnen alle onderdelen efficiënter worden gescheiden. Via recyclage vinden ze vervolgens opnieuw hun weg naar de toeleveringsketen.

Normale ski-jassen zijn moeilijk te recycleren door hun complexe materiaalsamenstelling. De nieuwe ski-jas is volledig recycleerbaar en gemaakt van 63 procent gerecycleerd polyester. 23 procent van de stoffen zijn bovendien geverfd met het ‘dope dyeing’-proces dat veel water-efficiënter is dan conventionele kleurprocessen.

Ontwerp voor demontage

Omdat een volledige constructie uit één materiaal niet mogelijk was, ging Wedze voor zijn eerste volledig recycleerbare ski-jas in zee met Resortecs . In het klantenbestand van Resortecs voegt Decathlon zich bij H&M en Bershka. Daarmee wordt het – op nog geen jaar tijd – het derde grote merk dat producten met Smart Stitch lanceert.

Het Smart Stitch-garen van Resortecs past binnen de design-for-disassembly-aanpak. Het garen smelt en verdwijnt wanneer het wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 190 graden Celsius. Zo kunnen niet-recycleerbare ritsen, drukknopen en elastische banden gemakkelijk worden gescheiden van de polyester onderdelen.

Klanten kunnen de jassen inleveren wanneer ze einde leven zijn. Vervolgens worden ze gerecycleerd tot nieuwe producten. Op de Belgische markt is de jas uitsluitend online verkrijgbaar.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.