Garvis haalt 3,5 miljoen op voor bionisch AI-platform om voorraden te optimaliseren

Het AI-planningsplatform van Garvis schakelt een versnelling hoger dankzij een investering van 3,5 miljoen euro. De technologie van de Antwerpse start-up zorgt niet alleen voor een efficiëntere vraag- en voorraadplanning maar maakt het ook mogelijk om verspilling tegen te gaan.

Een jaar na de lancering van zijn AI-platform voor vraag- en voorraadplanning haalt de Belgische start-up Garvis 3,5 miljoen euro op om het platform verder uit te bouwen. Investeerders zijn de Britse investeringsfondsen Superseed en Scalebridge Capital, en de Duitse groep Bosch Ventures.

Met de technologie van Garvis kunnen ondernemingen razendsnel inspelen op evoluties en omwentelingen die het aankoopgedrag van klanten bepalen. Uniek is dat ook niet-specialisten al na één dag aan de slag kunnen met het platform.

Onvoorspelbare markten

Van de aankoop van grondstoffen en de productie tot de leveringen aan klanten: alles wat een onderneming doet, is gebaseerd op voorspellingen. Die voorspellingen zijn vandaag aartsmoeilijk geworden. De oorlog in Oekraïne, de torenhoge inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt maken het aankoopgedrag van consumenten en ondernemingen onvoorspelbaarder dan ooit tevoren.

Bedrijven komen er niet meer met hun klassieke planningsmethodes om hun voorraden in te schatten. Die modellen, vaak gewoon Excel-spreadsheets, maken prognoses op basis van data uit het verleden. Maar die data zijn vandaag geen betrouwbare voorspellers meer.

Bionische interface

Ondernemingen hebben een nieuwe planningsmethode nodig, die gebruikmaakt van realtime data, inzichten en risicoprofielen. Het platform van Garvis brengt alle relevante omgevingsfactoren in kaart. Het maakt gebruik van open-box AI om te reageren op wereldwijde fluctuaties in koopgedrag.

Onverwachte veranderingen en schommelingen in het vraagpatroon worden vroeg herkend, zodat de planners hun prognoses snel kunnen aanpassen en de planningen altijd up-to-date blijven. Een efficiëntere vraag- en voorraadplanning kan zo ook verspilling voorkomen. Garvis werkt samen met de Universiteit Antwerpen om de voorspellende algoritmes voortdurend te optimaliseren. Delaware ondersteunt als partner de verkoop van het platform.

De planner blijft centraal staan, benadrukt Garvis-oprichter en CEO Piet Buyck. “De planner kan rechtstreeks communiceren met transparante artificiële intelligentie, via wat wij een bionische interface noemen. Hij gebruikt zijn ervaring om de realtime data automatisch om te zetten naar de meest nauwkeurige plannen. Zo kunnen ondernemingen hun voorraden optimaliseren, de beschikbare materialen efficiënter gebruiken en een betere dienstverlening aan hun klanten garanderen.”

Ook voor niet-specialisten

Garvis bestaat nog geen jaar, maar haalde recent 3,5 miljoen euro op bij de Britse investeringsfondsen Superseed en Scalebridge Capital, en de Duitse groep Bosch Ventures. Meer dan vijftig gevestigde waarden gebruiken het platform vandaag al, waaronder Jacobs Douwe Egberts. Met de nieuwe kapitaalinjectie wil Garvis het AI-platform verder internationaliseren en democratiseren.

Piet Buyck: “Grote multinationals hebben meestal hun eigen geavanceerde planningssystemen. Het is onze missie om naast grote bedrijven ook kleine en middelgrote ondernemingen toegang te geven tot vraag- en voorraadplanning op basis van AI-technologie. Hun niveau van IT-maturiteit doet er niet toe. Ook niet-specialisten kunnen na één dag al beginnen werken met ons platform. Dat is een fundamentele omwenteling in onze sector.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.