Genoeg grondstoffen voor elektrische auto's

Genoeg grondstoffen om snel 14 miljoen elektrische auto’s te bouwen

Een snelle omschakeling naar elektrische auto’s is mogelijk, ook zonder de Russische nikkelvoorraden, zegt een studie door denktank Transport & Environment (T&E). Er zijn genoeg grondstoffen om in de volgende twee jaar wereldwijd 14 miljoen elektrische auto’s te produceren.

De Russische invasie van Oekraïne verhoogt de druk op Europa om olie af te zweren. En van de manieren om dat te doen, is sneller overschakelen naar elektrisch rijden. In tegenstelling tot olie worden de grondstoffen voor autobatterijen immers vooral gewonnen in democratische landen.

Maar volgens sceptici zijn er lang niet genoeg grondstoffen beschikbaar om op op korte termijn massaal elektrische auto’s te bouwen. De sancties maken bovendien dat Russische voorraden aan nikkel wegvallen.

Snelle transitie

Een analyse van T&E spreekt die vrees tegen: er is genoeg lithium- en nikkel voorradig om al tegen 2023 wereldwijd 14 miljoen volledig elektrische auto’s te produceren. Dat is ruim de helft (55 procent) meer dan de huidige marktprognoses. Zelfs in minder rooskleurige schattingen en minder snelle extractie kunnen tegen 2025 nog altijd 21 miljoen EV’s worden geproduceerd.

“De oorlog in Oekraïne heeft aangetoond dat we moeten afkicken van olie”, zegt Julia Poliscanova van T&E. “De beste manier om dit te doen is elektrisch gaan. Ondanks wat er gezegd wordt, is er geen tekort aan lithium of nikkel in de aardkorst. Het is alleen een gebrek aan politieke wil, en dat maakt Europa kwetsbaar voor bevoorradingsproblemen.”

China en de VS

Want, zegt T&E, de verkoop van elektrische auto’s in China en de VS stijgt en dreigt concurrentie aan te zwengelen om cruciale grondstoffen.

“Terwijl China en de VS hun beleid verstrengen om de toevoer van cruciale metalen veilig te stellen, speuren Europese leiders de wereld af op zoek naar meer olie”, zegt Poliscanova. “Dit is het moment om ons te concentreren op het inkopen van de duurzame grondstoffen die het continent nodig heeft voor onze energieonafhankelijkheid en een groene toekomst.”

Europese beleidsmakers moeten inzetten op diplomatie met democratieën zoals het grondstofrijke Australië, Indonesië, Canada en Chili, zegt T&E, en onderhandelingen opstarten met mijnbouwbedrijven. De denktank roept de EU ook op om een speciale instelling in het leven te roepen die de de continuïteit van de bevoorrading moet waarborgen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.