T-EAC

Google maakt T-EAC programma wereldwijd beschikbaar

Google zet een stap vooruit op het gebied van groen energieverbruik met zijn Time-based Energy Attribute Certificates (T-EAC) programma. Het programma werd een jaar geleden gelanceerd en nu de eerste resultaten bekend zijn, rolt Google het uit naar de rest van de wereld. 

Google rekent op het T-EAC programma om zijn klimaatdoel te halen en tegen 2030 uitsluitend op CO2-vrije energie te draaien. Je kunt pas CO2-neutraal worden, als je weet hoeveel energie je opwekt en verbruikt. De huidige manieren om ‘schone energie’ te meten, waren te beperkt en daarom besloot Google het T-EAC programma te ontwikkelen. 

Het T-EAC programma maakt het mogelijk om de productie van groene energie gedetailleerd bij te houden, wat zorgt voor een duurzamer verbruik. De tool evalueert het niveau van de geproduceerde energie (waaronder zonne- en windenergie) constant per specifieke regio. 

Maatstaf voor energietekort en -overschot

Nu Google de hoeveelheid geproduceerde energie inmiddels een jaar lang nauwkeurig analyseert, heeft het bedrijf een maatstaf ontwikkeld om te bepalen op welke momenten van de dag en van het jaar er een tekort aan energie is. Ook laat de maatstaf zien wanneer er juist meer wordt geproduceerd dan nodig is. 

Dankzij deze maatstaf kunnen bedrijven over de hele wereld precies zien welke energiebronnen op elk moment van de dag beschikbaar zijn. Op basis hiervan kunnen ze bepalen wanneer ze tekort komen en het energieverbruik moeten compenseren om de koolstofuitstoot te verminderen. 

Voor het project verrichtte Google metingen in verschillende regio’s, waaronder Nederland, Denemarken, Ierland, Chili en verschillende plekken in de VS. In onderstaande grafiek zijn de resultaten voor Nederland te zien:

Google T EAC
Beeld: Google

Een jaar nadat Google startte met T-EAC breidt het bedrijf het gebruik van urenanalyses wereldwijd uit. De analyses kunnen niet alleen binnen Google zelf, maar ook buiten het bedrijf gebruikt worden. Op deze manier wil Google eraan bijdragen dat bedrijven over de hele wereld de hele dag door gebruik kunnen maken van koolstofvrije energie. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.