Google Maps toont nu ook ecovriendelijke routes

Google Maps heeft er een functie bij: milieuvriendelijke routes. Dat routemodel brengt je niet alleen zo snel mogelijk waar je zijn moet maar optimaliseert ook je brandstofverbruik. 

De optie was al beschikbaar in verschillende landen en doet nu ook in ons land haar intrede. Google Maps geeft voortaan niet alleen de snelste route weer, maar ook de zuinigste. Je kunt daarbij de relatieve brandstofbesparing en het verschil in aankomsttijd zien tussen de twee routes. Vervolgens kun je de route kiezen die het beste bij je past. 

De routes worden berekend dankzij nauwe samenwerkingen met instellingen en onderzoekscentra, zoals bijvoorbeeld het National Renewable Energy Laboratory (NREL) in de Verenigde Staten en gegevens van het Europees Milieuagentschap. Jeff Gonder van NREL: “Niet alleen brengt de milieuvriendelijke route van Google Maps de brandstofzuinige technologie van NREL van het laboratorium naar de weg, maar het heeft ook een enorm potentieel om de uitstoot aanzienlijk te verlagen en chauffeurs geld te laten besparen op benzine – gunstig voor zowel mens als planeet.”

Informatie koppelen

Door deze informatie te koppelen aan de rijtrends van Google Maps, werden geavanceerde modellen voor machine learning ontwikkeld die getraind zijn op de meest populaire motortypen in een bepaalde regio. Daarbij wordt ook gekeken naar factoren die een invloed hebben op het brandstofverbruik of de CO2-uitstoot, zoals het gemiddelde brandstofverbruik van voertuigen, de hellingsgraad van de weg, de verkeerspatronen, of het type weg en de snelheidslimiet.

Het International Energy Agency stelt dat driekwart van de CO2-uitstoot ten gevolge van transport tegenwoordig wordt veroorzaakt door voertuigen op de baan. Dankzij de milieuvriendelijke routes in Google Maps, rekent Google op een besparing van één miljoen ton CO2-uitstoot per jaar, wat overeenkomt met meer dan 200.000 auto’s die elk jaar van de weg worden gehaald.

Duurdere brandstof

Bovendien heeft de stijging van de brandstofprijzen de voorbije maanden een grote impact gehad op het verplaatsingsgedrag. Uit een recente studie van het VIAS-instituut blijkt dat een op de drie Belgische automobilisten door de hoge benzineprijzen trager rijdt op de snelweg. 64 procent van hen heeft zijn rijgedrag al aangepast of zal dat doen als de brandstofprijzen hoog blijven.

Bovendien merkte Google een piek op in het aantal zoekopdrachten naar verplaatsingsopties tussen juli 2021 en juli 2022. In België is het aantal zoekopdrachten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer of te voet in deze periode met respectievelijk 50 en 45 procent gestegen. Fietsroutes werden ook 35 procent meer opgezocht, terwijl de zoektocht naar routes via de auto de lichtste stijging kende met 18 procent.  

Schatting per motortype

Als je de functie inschakelt, gebruikt Maps ook brandstof- of energie-efficiëntie om de beste route te kiezen. Naast de snelste route, krijg je dan ook de meest efficiënte te zien, zelfs als ze niet hetzelfde zijn. 

Google Maps toont schattingen van brandstof- of energie-efficiëntie op basis van het door jou ingegeven motortype van je voertuig – van benzine en diesel tot hybride of elektrisch. 

De zuinigste routesuggestie verschilt volgens het motortype. Zo bespaar je bij dieselvoertuigen over het algemeen de meeste brandstof op de snelweg. Hybride en elektrische voertuigen zijn dan weer efficiënter in steden en heuvelachtige omgevingen waar ze voordeel halen uit regeneratief remmen.

Als je de eco-functie uitschakelt, houdt Maps geen rekening met brandstof of energiezuinigheid en krijg je altijd de snelste route te zien. Schattingen voor brandstof- of energie-efficiëntie en een groen blad worden wel nog weergegeven om de efficiëntste route qua brandstof en energie aan te duiden tussen de alternatieve routes.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.