Gratis laadpaal voor werknemers en bezoekers
Vlaams Energieminister Bart Tommelein opende eind augustus in Zulte een eerste laadpaal van Energy@home. Het is vooral de bedoeling om bedrijven met zonnepanelen te stimuleren om elektrische laadpunten aan hun werknemers en klanten aan te bieden.
5.000 publieke laadpunten
Zonne-energie is op deze manier niet alleen voordelig voor het bedrijf, met de publieke laadpaal kunnen ook bezoekers en werknemers kunnen hun elektrische fiets of wagen opladen.
Initiatiefnemer David Veranneman (Energy@home): “Door de opgewekte groene stroom van de zonnepanelen tijdens de werkuren gratis ter beschikking te stellen aan klanten en personeel met een elektrische fiets, scooter of wagen, kan iedereen meegenieten van de zonne-energie waarvoor je mee betaalt via de huidige energiefactuur. Zo dragen bedrijven hun steentje bij aan het klimaat en de uitbouw van laadinfrastructuur, en zorgen ze voor een lagere energiefactuur bij de burger.”
De laadpalen zijn universeel en kunnen dus voor elk voertuig dienen. Via een app kom je te weten waar laadpalen ter beschikking staan.
Groene verkeersfiscaliteit
Elke klant die een laadpaal plaatst via Energy@home, steunt ook de Kinderkanker Oudervereniging in Leuven (KIKOV). Elke paal wordt opgevrolijkt met een tekening van een jonge kankerpatiënt.
Een vrijstelling van verkeersbelasting voor emissievrije wagens, plug-in hybrides en waterstofauto’s én een zero emissie bonus voor wie emissievrije wagens koopt, zijn twee onderdelen van een vergroening van de verkeersfiscaliteit. “Beide maatregelen moeten de kloof tussen een klassiek voertuig en een emissievrij model verkleinen en de markt een extra boost geven”, zei minister Tommelein op de inhuldiging.
Minstens 1 laadpaal per gemeente
De Vlaamse regering streeft daarnaast naar een verkoop van 60.000 elektrische wagens tegen 2020. De batterijen worden dan wel steeds beter, toch blijft de laadinfrastructuur een grote uitdaging. Van de doelstelling om tegen 2020 vijfduizend publieke laadpunten te realiseren, waren er eind 2014 (laatst beschikbare cijfers) al bijna 1.500 gerealiseerd.
Ook tegen 2020 moet er in elke gemeente in Vlaanderen minstens één laadpaal staan. Dat is noodzakelijk om zoveel mogelijk mensen te overtuigen met een elektrische wagen te rijden. Een nieuw spreidingsplan bepaalt hoeveel extra laadpalen er minstens in elke gemeente komen. ‘We werken de drempels om elektrisch te rijden weg,’ zegt Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein: ‘Gemeenten bepalen zelf waar die laadpalen komen, en of ze die via de distributienetbeheerder plaatsen of niet. Laadpalen verdienen zichzelf sowieso terug. Dit zal de belastingbetaler niks kosten.’
Datum: 12-09-2016
Bron: do.vlaanderen.be
Foto: Het Nieuwsblad