Green Alley Award
(Beeld: Green Alley Award)

Green Alley Award 2022: oproep voor kandidaten

Met de Green Alley Award nodigt Landbell Group start-ups uit om hun technologie, dienst of product voor een circulaire economie, waar hulpbronnen worden bespaard en afval wordt geminimaliseerd, te laten zien. Aanvragen worden geaccepteerd tot 23 november 2021. Start-ups maken kans op €25.000.

De Green Alley Award is een initiatief voor start-ups in de circulaire economie, in 2014 in het leven geroepen door Landbell Group. Oprichters en start-ups worden uitgenodigd om hun aanvraag voor de 2022 Green Alley Award online in te dienen op green-alley-award.com. De beste ideeën zullen worden geselecteerd voor een live pitch in april 2022.

De 2022 Green Alley Award richt zich op start-ups en jonge ondernemers die een bedrijfsmodel hebben ontwikkeld op het gebied van digitale circulaire economie, recycling en afvalpreventie. De award sponsors zijn op zoek naar bedrijven die op het punt staan hun producten of diensten te lanceren of die zich al in de groeifase bevinden. Ze verwelkomen ook start-ups die willen uitbreiden naar andere Europese markten. De enige voorwaarde is dat het bedrijfsidee moet helpen afval te verminderen of afval om te zetten in hulpbronnen.

‘We willen nieuwe ideeën en bedrijfsmodellen aanmoedigen om hulpbronnen te besparen en afval te verminderen’, zegt Jan Patrick Schulz, CEO van Landbell Group. ‘Er zijn zoveel creatieve ideeën in omloop. Ons doel is om jonge oprichters te koesteren en te promoten en hen in contact te brengen met ons uitgebreide netwerk van experts op het gebied van circulaire economie in heel Europa.’

De winnaars – een breed scala aan concepten


Of het nu gaat om de ontwikkeling van duurzame materialen, ideeën voor afvalvermindering of handige digitale tools, de circulaire economie heeft een enorm zakelijk potentieel voor start-ups. De diversiteit aan concepten van Green Alley Award-winnaars in de afgelopen jaren laat dit duidelijk zien, bijvoorbeeld traceless materials uit Duitsland, dat de prijs voor 2021 won voor een technologie waarop patent is aangevraagd en die reststoffen uit de landbouwindustrie omzet in een duurzaam plastic alternatief. In 2019 overtuigde de Estse start-up Gelatex Technologies de jury met hun unieke idee van een alternatief voor conventioneel leer gemaakt van bijproduct gelatine. In 2017 presenteerde de Finse start-up Sulapac een houten, biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic verpakkingen voor de cosmetica-industrie. De winnaar van de eerste Green Alley Award in 2014 was de Finse start-up RePack. Deze levert herbruikbare verpakkingsdiensten voor de e-commerce industrie.

Het aanvraagproces

  1. Start-ups worden uitgenodigd om hun aanvraag uiterlijk 23 november 2021 in te dienen.
  2. Een voorgeselecteerd aantal startups zal op de Green Alley Award website worden geplaatst voor een publieke stemming. De start-up die de meeste stemmen krijgt, wordt automatisch bij de zes finalisten ingedeeld. De overige vijf worden geselecteerd door ons comité van deskundigen.
  3. Op 28 april 2022 worden de zes finalisten uitgenodigd om naar Berlijn te komen, waar zij in werksessies circulaire economie en start-up-experts zullen ontmoeten. ‘s Avonds krijgt elk van de finalisten de kans om hun idee live op het podium te pitchen voor een deskundige jury en internationaal publiek.

De Supporters – het lineaire omzetten in een circulaire economie


De jaarlijkse Green Alley Award is in 2014 in het leven geroepen door Landbell Group, leverancier van wereldwijde milieudiensten, samen met de Duitse pionier op het gebied van crowdfunding, Seedmatch. De Award wordt ook ondersteund door mediapartner Positive News, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd nieuwsplatform.
De jury bestaat uit afgevaardigden van Landbell Group en externe deskundigen, waaronder Martin Wright, spreker over circulaire economie en voorzitter van Positive News en Anne Lamp, CEO en medeoprichter van de start-up traceless materials die de Green Alley Award van 2021 won.

Voordelen voor deelnemers:

  • Prijs van €25.000 om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen
  • Feedback van hooggeplaatste circulaire economie experts en start-up mentoren
  • Netwerkmogelijkheden en nieuwe zakelijke contactenPitch aan potentiële investeerders en media tijdens de finale van de Green Alley Award

Meer ecoTips artikels over start-ups

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.