Grohe ontwerpt circulaire conceptdouche die water hergebruikt tijdens het douchen

Grohe ontwikkelt een conceptdouche die het gebruikte water nog tijdens de douchebeurt hergebruikt. Daardoor wordt slechts een kwart van het water en een derde van de energie gebruikt ten opzichte van reguliere douches.

Naast stookkosten om het huis te verwarmen gaat er gemiddeld 15 procent energie naar het verwarmen van douche- of afwaswater. Het verwarmen van water is namelijk de tweede grootste bron van energieverbruik in huis Aangezien er in de badkamer tweederde van de persoonlijke waterbehoefte verbruikt wordt, zijn hier op het gebied van energie en water veel kosten te besparen Meer waterefficiëntie vermindert daarnaast het gebruik van fossiele brandstoffen, zorgt voor een lagere energierekening en vermindert de CO2-uitstoot. 

Om dit aan te pakken heeft Grohe de circulaire conceptdouche ontworpen. Dit douchesysteem reinigt het grijze spoelwater, dat opnieuw wordt verhit en hergebruikt met een druk op de knop. Daardoor wordt slechts een kwart van het water en een derde van de energie gebruikt ten opzichte van reguliere douches. Dit resulteert in een kostenbesparing van 65 procent op jaarbasis voor een huishouden van vier personen en zorgt voor tot wel  70 procent minder CO2-uitstoot. Dat is goed voor een jaarlijkse besparing van 1300 euro voor een gezin van vier personen.

Hoe werkt het?

De douche start met vers water zoals bij elke gewone douche. Zodra de gebruiker klaar is met shampoo of zeep kan de recyle-modus worden ingeschakeld. Hier hoef je de douchebeurt niet voor te pauzeren. In de circulaire modus wordt het water via de afvoer opgevangen en in een circuit gepompt waarbij de gewenste temperatuur aangehouden wordt en het water een hygiënische behandeling ondergaat. Dit water wordt vervolgens doorgepompt naar de douchekop. Na gebruik van de douche vindt een reiniging plaats om de douche klaar te maken voor de volgende gebruiker.

De waterrecyclende douche van Grohe is een concept waar momenteel aan gewerkt wordt. Hoewel hij nog niet te koop is, is het wel de bedoeling om hiermee het assortiment waterbesparende producten uit te breiden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.