Grote merken helpen bossen beschermen

Grote merken en retailers als H&M, Stella McCartney, Inditex en Ben & Jerry’s zijn overeengekomen om 550.000 ton aan groene alternatieven te zoeken voor houtvezels die ze nodig hebben in hun productieketen.

De merken zagen op COP27, de VN-klimaattop die aan de gang is in Egypte, het momentum om een gezamenlijke belofte te doen: ze gaan een verbintenis aan om meer dan een half miljoen ton duurzame vezels met een lage voetafdruk te kopen voor verwerking in textiel en papier. Daarmee willen ze het signaal geven dat ze belang hechten aan de bescherming van bossen en ecosystemen en dat ze niet willen bijdragen aan bosdegradatie.

Investeringen

De belofte gebeurde onder de paraplu van Canopy, een non-profit die ijvert voor investeringen in milieuvriendelijkere alternatieven voor hout als grondstof voor vezels die vaak worden gebruikt bij de productie van papier, verpakkingsproducten en stoffen. Volgens gegevens van Canopy worden elk jaar meer dan 3,2 miljard bomen gekapt om zulke vezels voor verpakkingen en kleding te produceren. Door die houtkap komen enorme hoeveelheden CO2 vrij.

Canopy verwacht dat aankondigingen zoals die van gisteren (maandag) de aantrekkingskracht zullen hebben om de markt meer richting alternatieve vezelbronnen te doen keren. Het kan volgens hen leiden tot het voorkomen van ongeveer 2,2 miljoen ton broeikasgasemissies in vergelijking met het equivalent van de productie van vezels uit ongerepte bossen.

Oprichter en uitvoerend directeur van Canopy, Nicole Rycroft, is lovend over de belofte. “Deze verbintenis stelt ons in staat om een historische sprong te maken en dichter bij de 64 miljard dollar aan investeringen in duurzame alternatieven te komen die nodig zijn voor bosbehoud, essentieel voor het klimaat en de stabiliteit van de biodiversiteit op onze planeet”, zei ze.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.