Handel in cryptomunten van Ethereum verbruikt binnenkort 99,95 procent minder elektriciteit

Het energieverslindende beveiligingssysteem van Ethereum maakt binnenkort plaats voor een nieuwe aanpak. Die moet ervoor zorgen dat het elekriciteitsverbruik drastisch daalt. De overstap staat gepland voor 19 september. Het valt af te wachten of die datum gehaald wordt. En of iedereen mee wil.

Ethereum heeft The Merge in gang gezet, een mijlpaal in de geschiedenis van de cryptomunten. De Ethereum-blockchain verandert binnenkort van aanpak. Daardoor gaat het opensourceplatform nog maar een fractie van de elektriciteit verbruiken in vergelijking met vandaag.

De ingreep zou het energieverbruik van Ethereum met maar liefst 99,95 procent doen dalen. Dat is immens, zeker als je bedenkt dat het cryptomunten-netwerk op een jaar naar schatting evenveel elektriciteit zou verbruiken als het land Bangladesh, meldt The Verge. De daling van het energieverbruik zou gelijkstaan met een jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot met 30 tot 35 miljoen ton.

Cryptomunten zijn virtuele munten die net als gewone munten verhandeld kunnen worden via blockchains. Een blockchain is een database van blokjes ondertekende informatie, in dit geval gevalideerde transacties van digitale munten. Blockchain werkt niet op basis van één centrale database die het netwerk aanstuurt maar op basis van een gedecentraliseerd netwerk van computers (nodes of knooppunten genoemd). Elk knooppunt bevat een kopie van de database.

Van puzzel naar onderpand

Omdat er zoveel spelers bij betrokken zijn, hebben blockchains een degelijke beveiliging nodig. Die ziet er momenteel nog uit als volgt: knooppunten kunnen transacties opslaan maar moeten eerst een complexe puzzel zien te ontcijferen. Die ingewikkelde berekeningen leveren extra digitale munten op, wat sommigen aanzet om massaal computers aan het werk te zetten – het zogenaamde mijnen van cryptomunten dat ook in het Europees Parlement al op de agenda stond. Elke gewijzigde transactie wordt vervolgens geregistreerd op elk knooppunt in het netwerk. Behalve veel rekenkracht gaat het om duizenden computers die allemaal elektriciteit gebruiken.

De manier waarop informatie in het netwerk wordt aangepast, gaat binnenkort compleet veranderen. Met The Merge wordt er overgeschakkeld naar een nieuw, energiezuiniger beveiligingssysteem. Daarbij hoeven er niet langer ingewikkelde puzzels opgelost te worden maar wordt er om transacties te valideren gewerkt met een onderpand. In het geval van Ethereum moet degene die een transactie wil valideren op het netwerk 32 ETH-tokens inbrengen. Elk token is zo’n 1.600 Amerikaanse dollar waard. In totaal komt het onderpand dus neer op zo’n 51.200 dollar, of omgerekend 50.447 euro, wat genoeg zou moeten zijn om kwaadwilligen te weren.

Software updaten

Alle computers die de bestaande blockchainsoftware gebruiken, moeten de software binnenkort bijwerken naar de nieuwste versie met nieuwe beveiliging met onderpand. Als grote spelers besluiten om hun software niet te updaten, kan de overstap (en de bijhorende daling qua energieverbruik) alsnog in het honderd lopen. Het oude energieverslindende systeem blijft dan minstens gedeeltelijk in voege. Bovendien moeten er genoeg validatoren de overstap maken om de veiligheid van het netwerk te garanderen.

Zelfs als alles vlot loopt, blijven blockchains in wezen energieverslindend: het gaat nog altijd om een gedecentraliseerde database waarbij data op veel apparaten gekopieerd worden. Al zal de nieuwe aanpak wel een pak energiezuiniger zijn. De samensmelting zou tegen 19 september rond moeten zijn, maar die datum is volgens de website van Ethereum geen harde deadline.

Ether, de digitale munteenheid van Ethereum, is ‘s werelds tweede grootste cryptomunt na Bitcoin. Ook het Bitcoin-netwerk heeft een kwalijke reputatie als het gaat om energieverbruik. Greenpeace USA lanceerde daarom de campagne ‘Change the code, not the climate’. Met een petitie wil de organisatie iedereen bewust maken van het probleem en het netwerk aansporen om net als Ethereum actie te ondernemen richting energiebesparing.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.