Scottish Leather Group
(Beeld: Scottish Leather Group)

Hoe dringen bedrijven hun CO2-uitstoot terug? Voorbeeld Scottish Leather Group

De Scottish Leather Group heeft op 6 juli haar duurzaamheidsverslag over 2020 gepubliceerd, waarin gedetailleerd wordt beschreven welke vooruitgang het bedrijf heeft geboekt op weg naar haar belangrijkste doelstelling: de productie van leder met een nul-impact.

Het bedrijf, dat ‘s werelds fabrikant van leder met de laagste koolstofintensiteit is, heeft ook aangekondigd dat het goed op weg is om in 2025 koolstofneutraal te zijn – 20 jaar eerder dan de Schotse netto-nul-ambities.

Naast een onafhankelijk gecontroleerde levenscyclusanalyse (LCA) van het hele productieproces heeft het bedrijf een koolstofvoetafdruk van slechts 1,1 kg CO2 per huid geregistreerd – een vermindering van 90% ten opzichte van de 10,3 kg van twee decennia geleden.

De groep, die de merken Bridge of Weir Leather, Lang en Muirhead omvat, is de toonaangevende fabrikant van leer voor de wereldwijde auto-, luchtvaart-, spoorweg-, meubel- en luxegoederensector.

De langetermijnverbintenis van de Scottish Leather Group om op verantwoorde en duurzame wijze te produceren, is het resultaat van een reeks aanzienlijke investeringen van meerdere miljoenen euro’s die de afgelopen twintig jaar zijn uitgevoerd. Tot haar initiatieven behoren:

  • een Thermische Energie Centrale (TEP), die ervoor zorgt dat het bedrijf afval vermijdt en afval omzet in warmte
  • een Water Behandeling & Recycling Centrale (WTRP), waar het water dat tijdens het proces wordt gebruikt, wordt teruggewonnen

Door de invoering van circulaire productie heeft de Scottish Leather Group ervoor gezorgd dat meer dan 80% van het afval niet meer gestort wordt, en over slechts vier jaar wil de fabrikant een 100% gesloten kringloopproces hebben en streven naar netto nul – een transformatie binnen zijn sector.

In het kader van haar TEP zal de Scottish Leather Group in een nieuw partnerschap met het luxemerk Mulberry afgedankt leer terugwinnen tot brandstof in het kader van een baanbrekend terugnameprogramma, waarbij ervoor wordt gezorgd dat oud leer bijdraagt aan de fabricage van nieuwe producten.

Levenscyclusanalyse (LCA)

Dit jaar is de voltooiing van de levenscyclusanalyse een verdere stap op weg naar de verwezenlijking van de doelstellingen van het bedrijf en het nakomen van zijn toekomstige verplichtingen. De LCA, uitgevoerd door onafhankelijke consultants, stelt het bedrijf in staat om de langetermijnimpact van zijn activiteiten en die van zijn toeleveringsketens te meten, en tegelijkertijd verdere mogelijkheden vast te stellen om de totale impact te verminderen. Het leder van de Scottish Leather Group met de laagste koolstofuitstoot, zoals gemeten en gevalideerd door de LCA, ondersteunt rechtstreeks haar klanten en hun reis naar een netto nuluitstoot in de hele toeleveringsketen.

Dr. Warren Bowden, directeur Duurzaamheid en Innovatie bij Scottish Leather Group, zei: “We zijn er bijzonder trots op dat we onze producten officieel kunnen aanmerken als het leder met de laagste koolstofuitstoot ter wereld. Bij Scottish Leather Group geloven we dat leer een natuurlijk duurzaam product is en dat het op een verantwoorde manier moet worden geproduceerd. In de afgelopen twee decennia hebben we door onze baanbrekende aanpak onze CO2-uitstoot per huid kunnen terugdringen van 10,3 kg per huid tot 1,1 kg per huid – een daling van 90% – en we zetten ons volledig in om dit cijfer nog verder te verlagen als we vooruit kijken.

“Het is absoluut duidelijk dat duurzaamheid in de toekomst centraal zal staan in de besluitvorming en dat een lineaire aanpak waarbij afval op een stortplaats belandt, niet zal worden geaccepteerd. Met name binnen de verwerkende industrie is er een enorme verantwoordelijkheid om snel te handelen, maar er is ook een kans om de net-nul doelstellingen vóór te zijn en zo te helpen de door klanten gestelde milieudoelen te halen.”

Koolstofpositief

Na de doelstelling van het bedrijf om in 2025 koolstofneutraal te zijn, zal de Scottish Leather Group haar inspanningen richten op het bereiken van een koolstofpositieve status, wat baanbrekend zou zijn voor de sector.

Dr. Bowden: “Nadat we ons netto nul doel hebben bereikt, wat we goed op weg zijn om in 2025 te bereiken, zullen we het daar niet bij laten. Nu alle gesprekken erop gericht zijn om koolstofneutraal te zijn, is het belangrijk dat we ook nadenken over wat er daarna komt.”

Het duurzaamheidsrapport van Scottish Leather Group lees je via deze link

Meer ecoTips artikels over bedrijven met duurzaamheidsrapporten

Meer ecoTips artikels over CO2-neutraliteit

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.