(foto: Adobe Stock)

Hoe energie managen in je organisatie? CO2 prestatieladder kan helpen. Een analyse!

Binnen de wereld van duurzaamheid verandert er zeer veel, dikwijls gestuurd door beleid, maar ook door sectoren zelf. Eisen worden steeds specifieker. Zo ook binnen energiemanagement. Zowel de ISO-organisatie als plaatselijke organisaties hebben hier in het verleden normen voor opgesteld, we denken aan ISO 50001:2015 en CO2-prestatieladder (versie 3). 

Maar welk systeem kies je best? We zetten de 2 energiemanagementsystemen (EnMS) voor jou naast elkaar. In dit tweede deel van de analyse bekijken we de CO2 prestatieladder. In deel 1 namen we ISO 50001 onder de loep.

Advertising
 

Heidi Vertongen CO2 prestatieladder
Over de auteur: Heidi Vertongen is zaakvoerder van NFQ en begeleidt bedrijven in managementsystemen. Ze is tevens freelance lead auditor.

CO2 prestatieladder

Waar een certificatie volgens ISO 50001 eerder een vrijwillige keuze is van het bedrijf al dan niet gestuurd door een klantwens of -eis, is een certificatie volgens de CO2 prestatieladder binnenkort voor je bedrijf wel een verplichting.

CO2 prestatieladder is ontwikkeld in 2009 door ProRail en is sindsdien de referentie binnen Nederland  als instrument dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. De ladder wordt als managementsysteem, maar ook als aanbestedingsinstrument gebruikt. 

Ook binnen België is er onderzoek om dit te implementeren in overheidsopdrachten. Momenteel lopen er tot 2022 een aantal testen bij een twintigtal grote overheidsopdrachten voor werken. Nadien zal er een beslissing genomen worden over de structurele implementatie, waarbij bedrijven in de bouwsector die hun CO2-uitstoot verminderen een grotere kans maken om deze overheidsopdrachten binnen te halen. 

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis