(foto: Adobe Stock)

Hoe energie managen in je organisatie? ISO 50001 kan helpen. Een analyse!

Binnen de wereld van duurzaamheid verandert er zeer veel, dikwijls gestuurd door beleid, maar ook door sectoren zelf. Eisen worden steeds specifieker. Zo ook binnen energiemanagement. Zowel de ISO-organisatie als plaatselijke organisaties hebben hier in het verleden normen voor opgesteld, we denken aan ISO 50001:2015 en CO2-prestatieladder (versie 3). 

Maar welk systeem kies je best? We zetten de 2 energiemanagementsystemen (EnMS) voor jou naast elkaar. In dit eerste deel van de analyse bekijken we ISO 50001. In deel 2 nemen we de CO2 prestatieladder onder de loep.

Advertising
 

Over de auteur: Heidi Vertongen is zaakvoerder van NFQ en begeleidt bedrijven in managementsystemen. Ze is tevens freelance lead auditor.

Waarom kiezen voor een ISO 50001 certificatie?

Bij veel bedrijven start de keuze voor een certificaat veelal met een vraag van een klant of een overheid. Spijtig, want hierdoor zien de bedrijven het vaak als een noodzaak, als iets dat de organisatie extra administratie en taken bijbrengt.

Maar zoals alle ISO managementsystemen, helpt ook deze norm de directie met het behalen van de doelstelling binnen het beleid, in dit geval specifiek op het vlak van energie. Wilt je dit beleid bekrachtigen naar de omgeving en aantonen dat je systematisch aan het energiebeleid van je organisatie werkt, dan is een onafhankelijke externe beoordeling door een certificatie-instelling wel noodzakelijk.

Bij ISO 50001 staat energieverbruik en de beheersing hiervan centraal. Is dit dan enkel voor de grote energieverbruikers van toepassing? Neen! Door het opzet van het systeem, kunnen zowel kleine als grote bedrijven dit toepassen. Het zorgt voor een hogere efficiëntie, een verlaging van de kosten en zorgt dat je voldoet aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Anders dan bij ISO 140001, moet je in het kader van ISO 50001 enkel je eigen organisatie in acht nemen en telt de keten niet mee.

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis